KULTURA

Želimo na Brione dovesti predstavu iz BiH

Rade Šerbedžija o gostovanjima i novim projektima

T. ĐEVIĆ

28.8.2014

Legendarni glumac Rade Šerbedžija ovih dana zajedno s članovima pozorišta "Ulysses" boravi u Dubrovniku, gdje će sutra i prekosutra izvesti predstavu "Kralj Lir", koja je, inače, zaštitni znak ovog teatra.

  Bogat sadržaj

- U ponedjeljak su zvanično zatvorene “Dubrovačke ljetne igre”, a mi ćemo ipak izvesti komad “Kralj Lir” na tri lokacije. Igramo u gradu, zatim na tvrđavi Revelin te na tvrđavi Imperijal na Srđu. Svi smo veoma uzbuđeni što ćemo proslavljeni komad prikazati i publici u Dubrovniku - kazao nam je Šerbedžija.

Šekspirovog (Shakespear) "Kralja Lira" režirala je Lenka Udovički, Šerbedžijina supruga, a pozorište “Ulysses” izvelo ga je na Brionima još 2001. godine.

14 uspješna sezona na Brionima

Gostovanjem u Dubrovniku "Ulysses" će zvanično završiti 14. sezonu. Publika je na Brionima vidjela dvije premijere i dva gostovanja te bogat popratni sadržaj.  

- Sezona je bila veoma uspješna. Ove godine imali smo gostovanje iz beogradskog "Ateljea 212" sa dvije predstave. To je bilo lijepo i uspješno gostovanje. Želimo da naredne sezone dovedemo na Brione predstavu iz BiH. Radim na tome - otkrio nam je Šerbedžija.

Novo ostvarenje

Odmah nakon igranja “Kralja Lira” u Dubrovniku, za Šerbedžiju slijede i pripreme za snimanje novog filma, čija će radnja biti smještena u Skoplju. Šerbedžiji će ovo, inače, biti i rediteljski prvjenac.

- U pitnju je ostvarenje “Oslobođenje Skoplja” prema drami Dušana Jovanovića. Igram jednu od uloga, a režiramo moj sin Danilo i ja - dodaje Šerbedžija.

Film govori o drami koju proživljava jedna porodica u Skoplju poslije završetka Drugog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.