KULTURA

Ovoj državi su potrebni sposobni ljudi, a to je Fahrudin Radončić

Aid Rifatbegović napisao tekst i muziku za himnu SBB-a

M. ČUSTOVIĆ

9.10.2014

Umjetnik Aid Rifatbegović, autor „Sarajevske kocke", napisao je tekst i muziku za himnu „Dajem svoj glas" političke stranke Savez za bolju budućnost - Fahrudin Radončić.

- Ovo je moj doprinos za bolju budućnost, za bolje sutra. Pjesmom apeliram na svijest građana u BiH bilo koje nacionalnosti da otvore oči, izađu na izbore 12. oktobra, da glasaju za bolju budućnost, da ne glasaju više za sivilo i beznađe u kojem žive 20 godina - kazao nam je Rifatbegović.

Svijest građana

Ističe da pjesma budi emocije u ljudima, nikoga ne provocira, niti diskriminira na bilo koji način, te da do njega dolaze uglavnom pozitivne reakcije i komentari. Ne samo članova, kandidata i simpatizera SBB-a nego i sve većeg broja građana i građanki, koji se identificiraju s politikom SBB-a.

- Ideja postoji tri godine. Htio sam sa što manje riječi reći što više, da pjesma bude pjevljiva, da uđe u uho. Demo snimak, koji je publika imala priliku poslušati, nastao je za samo dva sata, i postao je pravi hit. Realizacija finalne verzije, u kojoj je i svoju podršku dala sjajna Ana Babić, trajala je duže. Radili smo u tuzlanskom studiju kod mog prijatelja. Posvetio sam se da to bude kvalitetno, a u narednim danima planiram napraviti verziju na engleskom jeziku, da snaga poruke bude što prodornija. Pjesmu ćemo prezentirati na centralnom predizbornom skupu 10. oktobra - istakao je Rifatbegović.

Na naše pitanje zašto se odlučio da za SBB napravi himnu, odgovorio je da su Fahrudin Radončić i ideje za koje se on zalaže najbliže onome što i on želi.

Najbolja opcija

- Gospodina Radončića sam gledao samo na TV-u. Ne poznajemo se. Simpatizer sam njegove stranke, istomišljenici smo. Ako mi među trulim jabukama ponudite jednu zrelu, rumenu, normalno je da ću uzeti nju. Ako mi ponudite političke opcije kojima treba da povjerim svoj život i život moje porodice, odabrat ću Fahrudina Radončića, jer on može da nas odvede u bolje sutra - govori Rifatbegović.

Pjesmu je samoinicijativno napravio, osjećao je to moralnom obavezom građanina ove zemlje.

- Dao sam svoj glas, poruku, već prije izbora sam glasao. Ovoj državi su potrebni sposobni ljudi, a to je Radončić. I ako ne pobijedi njegova ideja, nema više ništa od ove države. Ima još sposobnih ljudi, ali trenutna najbolja opcija koju možemo birati je Fahrudin Radončić - poručio je umjetnik.

„Dajem svoj glas"

Tekst himne „Dajem svoj glas":

Budim se i oči otvaram
Vidim polja pusta ostala
Sivo nebo puno oblaka
Iznad zemlje mojih predaka
Znam da novi dan svanut će
Zlatna žita opet klasat će
Jedno novo sunce granut će
Od temelja zemlju dizat će
Za bolje sutra
Ja dajem svoj glas
Za bolju budućnost
Svih nas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.