KULTURA

Godišnjica rođenja velikog Mehmedalije Maka Dizdara

Rođen 1917. godine u Stocu

H. L.

17.10.2014


Čuveni bh.pisac Mehmedalija Mak Dizdar rođen je na današnji dan 1917.godine u Stocu. Njegova djela „Kameni spavač“ i „Modra rijeka“ su vjerovatno najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. vijeka.

Kao dječak odlazi na školovanje u Sarajevo, gdje je ostao do svoje smrti. Sa 19 godina objavljuje svoju prvu poetsku zbirku, "Vidovopoljska noć".

Zbirka "Kameni spavač", objavljena 1966. godine, vrhunac je Makova stvaralaštva, a njeno izdavanje jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj bh. umjetničkoj i duhovnoj historiji. Ostavši bez ikakve zaštite i pomoći u odbrani svoga djela i života, Mak Dizdar postaje žrtva specijalnog rata, koji se protiv njega vodi u Beogradu i Sarajevu, sve do njegovog doslovnog, precizno programiranog i znalački izdizajniranog fizičkog nestanka.

Mak je, u godini svoje smrti, objavio poetsku zbirku "Modra rijeka", sa istoimenom pjesmom koja ga je istinski proslavila. Ovu pjesmu otpjevala je i legendarna grupa Indexi. Veliki pisac umro je 14. jula 1971. godine.

 Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1964. i Zmajeve nagrade 1966. godine.

Osim "Kamenog spavača" objavio je djela "Okrutnosti kruga" , "Koljena za madonu", "Minijature", "Ostrva" i "Modra rijeka" .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.