KULTURA

Gitarističko putovanje Billa Frisella

Koncerti na sceni Jazz Festa u BKC-u

A.B.

7.11.2014

Sinoćnji koncert Bila Frisela (Bill Frisell) i njegovog ansambla odveo je publiku 18. Jazz Festa na putovanje kroz historiju gitarske muzike.

Evocirajući svojim aktuelnim projektom „Guitar in the Space Age“ vrijeme električnih gitarista 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, Frisel je na sceni Jazz Festa dočarao vrijeme tehnološkog napretka 20. stoljeća, vrijeme koje je obilježeno svemirskim putovanjima, slijetanjem na Mjesec i vrijeme koje je obećavalo znatno bolju budućnost za tadašnje generacije.

Iako to vrijeme ne idealizira, Frisel i njegovi saradnici podsjetili su publiku na sjajne kompozicije koje su reinterpretirali na inventivan i uzbudljiv način. Nakon što su ispraćeni aplauzom, Bil Frisel i rasvirana družina se vratila na scenu i odsvirala „Surfer Girl“ koja se zapanjujućom spontanošću nastavila novom izvedbom ranije odsvirane kompozicije „Telstar“ što je još jednom izmamilo aplauz zadovoljne publike u Bosanskom kulturnom centru.

Solo partije, izvrsna interakcija muzičara, raskošni zvučni pejzaži i boje koje je ansambl kreirao na sceni još jednom su pokazali zbog čega Frisela smatraju jednim od najznačajnijih savremenih gitarista čiji uticaj prelazi granice džeza.

Muzičko putovanje nastavit će se i večeras. Na sceni Jazz Festa nastupit će Miroslav Tadić sa braćom Teofilović, te Dijan Rives (Dianne Reeves) sa odličnim ansamblom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.