KULTURA

RITUALI GLUMACA Ko puši, ko pjeva, a ko ne nosi crvene gaće

Pred uloge na filmu i u pozorištu

Autor:M. ČUSTOVIĆ - H. LISIĆ

12.2.2015

Iako na pozorišnoj sceni ili na filmskom platnu običnom posmatraču sve izgleda veoma jednostavno i glatko, proces koji vodi do toga nije nimalo lagan. Glumci ulažu mnogo truda za svaku ulogu, prolaze kroz različite procese istraživanja, a tu je i učenje teksta.

Vrhunski glumci s publikom dijele dio sebe. Uvijek se emocionalno razgolite, dok loši glumci drže gard. Ne žele podijeliti dio sebe koji smatraju ružnim, sitničavim, zavidnim. Na bh. sceni ima i jednih i drugih, ali ovo nije tema gdje sudimo ko je dobar, a ko nije. Zapravo, zanimalo nas je imaju li naši glumci rituale prije javnih nastupa ili prije nego što stanu pred filmsku kameru. Kako provedu vrijeme pred nastup, kako savladaju tremu ukoliko je imaju.

Noć prije predstave skoro ne spavam

Iako mnogi smatraju da se pred bitan događaj treba odmoriti i naspavati, Jasna Diklić radi suprotno. Upravo onog dana kada ima predstavu ili snimanje glumica se aktivira više nego obično.

- Kada se opustim, to nije dobro za konačni uspjeh. Aktivnost tijela mi je najvažnija, koja, naravno, nije preko granice, da me ne bi osvojio umor. Ne spavam dugo ujutro, niti tokom dana. Ipak, uvijek postoji osjećaj odgovornosti, više nego treme. Prije svake predstave obavezno ponovim tekst, pogotovo kada se predstava ne igra duže vremena. Ima tu elemenata koji uvijek daju osjećaj nemira. U svakom igranju, bilo na predstavama ili filmu, postoje zamke, gdje moramo biti oprezni - kaže glumica.

jasna-diklic-10

Diklić: Aktiviram se više

Mahinalno listam tekst, ali ne ponavljam

Prvak Drame Narodnog pozorišta Tuzla Nermin Omić ističe da se stariji glumci pozivaju na iskustvo, koje ima smisla, ali nije ključno, jer je gluma zanat u kojem, ako ti autor ne nudi biografiju lika kojeg trebaš utjeloviti, onda je sam moraš osmisliti, pa čak i njegovu rodbinu i prijatelje.

- Okupljamo se sat prije početka predstave, ali to je obaveza, da vidimo gdje je ko. Inače, imam običaj da držim svoj tekst prije predstave i uvijek ga pričam u glumačkom salonu s kolegama i mahinalno ga listam, kao da ponavljam. Ustvari i ne čitam. To je jedan od mojih rituala, kojim "ubijam" tremu. Pozitivnu naravno, jer, ako je negativna, znači da nismo spremni - dodao je Omić.  

nermin-omic

Omić: „Ubijam" tremu

Pjevam tekst i izmišljene pjesme  

Glumac i profesor s Akademije scenskih umjetnosti Alen Muratović tvrdi da svaki glumac ima neke svoje rituale te da bi im trebalo staviti male kamere pred nastupe i snimiti šta rade u tim trenucima.

- Volim pjevati. Kombiniram tekst iz predstave s nekom izmišljenom pjesmom. Vrlo često radim neke brzalice koje mi pomažu da što prije zagrijem govorni aparat. Tačno znam kad pijem kafu, kad zapalim cigaretu, sve je tempirano taj dan pred nastup ili snimanje. Svaki projekt je drugačiji i zahtijeva drugačiji ritual, ali, u principu, taj neki sat pred nastup je isti. Odjenem kostim u 19 sati, u 19.05 smotam cigaretu, do 19.10 je ispušim, u 19.15 krenem pjevajući na scenu, u 19.30 se vratim, ispušim još jednu cigaretu i u 19.45 koncentriram se na predstavu i izlazak pred publiku - ispričao nam je Muratović.

muratovic-alen1mk

Muratović: Svi imaju rituale

Jedan seks prije predstave, dva poslije

Dragan Marinković Maca kaže da se pred igranja ili snimanja ponaša kao i uvijek. Pod stresom je samo kada se radi o premijerama jer, kako kaže, tada adrenalin skoči i dobije pozitivnu tremu.

- Postoje glumci koji nešto ulaze u likove pa jedva poslije izađu iz likova, ali to su glumci koji se samo zovu glumci. Nemam rituala, tipa crvene gaće da nosim. Ako si spreman i ako si napravio to što si namjeravao, i pored nepredviđenih okolnosti, reaguješ normalno. Rituale samo rade ljudi koji ne vjeruju u sebe, jer tako samo možeš opstati. Moj recept je jedan seks prije predstave, a dva poslije - iskren je Maca.

dragan-maca-55

Marinković: Ne nosim crvene gaće

 Pazim šta jedem i s kim jedem

Glumica Mediha Musliović smatra da je svijet u kojem živimo velika pozornica i da uvijek svi igramo svoje uloge.

- Moj život je moj ritual. Moji rituali i pripreme skoro pa se ne razlikuju u ova dva teatra, životnom i umjetničkom. Treniram um i tijelo, pazim šta jedem i s kim jedem, šta pričam i s kim pričam. Obavezno se okupiram ljubavlju - kaže Mediha.

musliovic-mediha

Musliović: Moj život je moj ritual

Pred "Žabu" se "žabnemo"

Moamer Kasumović je od onih koji smatraju da, ako je glumac siguran u ono što radi, nema potrebe da ga prethodno ništa smiruje niti ohrabruje.

- Navika mi je da dođem u pozorište minimalno sat ranije, obučem kostim, masku, zagrijem se i izađem na scenu. Jedini ritual je kada igramo predstavu "Žaba", prije izvođenja svi se "žabnemo" - kaže Kasumović.

kasumovic-moamer

Kasumović: Dođem sat ranije

Izgovaram tekst polako i skidam se

Od početka svoje glumačke karijere Haris Burina je stekao naviku da pred svako izvođenje predstave obavezno dodirne sve predmete na sceni s kojim će se susresti tokom igranja.

- Nakon tog kontakta s predmetima odlazim u privatnu garderobu te sjedim sam izvjesno vrijeme. I onda moj ritual počinje tako što izgovaram tekst polako i skidam se, dio po dio odjeće u kojoj sam privatno. To traje. Kada skinem svoju odjeću, krenem oblačiti kostim lika također uz ponavljanje teksta. Tačno kada se obučem, tada i završim tekst. Tu se, naravno, i zapale cigarete, koje traju duže i drugačijeg su okusa nego privatno – kaže Burina.

haris-burina3

Burina: Zapali obavezno cigarete 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.