KULTURA

GKM Vitez osvojilo nagradu publike za predstavu "Šmizle-ženski bend"

Festival pozorišta "Aplauz fest 05" u Banjoj Luci

S. P.

13.4.2015

Gradsko kazalište mladih Vitez osvojilo je nagradu publike sa predstavom „Šmizle-ženski bend“ na festivalu pozorišta „Aplauz fest 05“ održanom u Banjoj Luci. Radi se o izuzetno duhovitoj i zreloj predstavi sa snažnom feminističkom notom i za amatersko pozorište veoma talentiranim i usklađenim ansamblom. Na gostovanja idu bez ekipe iza scene što njihovu izvedbu čini još impresivnijom.

- Ansambl iz Viteza blistao je na banjalučkoj sceni i ovo je odlična predstava za otvaranje festivala koji je posvećen obilježavanju Svjetskog dana pozorišta. Razigrani i sa ogromnom energijom koja isijava sa scene mlade glumice i glumac dočarali su nam savremenu komediju. Banjalučka publika je s oduševljenjem prihvatila ovu predstavu što se vidjelo po dugotrajnom gromoglasnom aplauzu i visokoj ocjeni predstave - kazao je Novica Bogdanović, direktor festivala.

gkm-vitez-smizle2

Foto: Avaz (Scene iz predstave)

Mladi glumci iz Viteza ponovno su blistali i ostavili snažan utisak na publiku, a žiri festivala dodijelio je Ivoni Matošević nagradu za najbolju glumačku kreaciju večeri.

- Jako sam sretna da je moj, ali i rad cijele naše grupe prepoznat na ovom jako kvalitetnom festivalu. Veselimo se svakom novom igranju i jedva čekamo nastup na festivalu u Konjicu. Naravno ovim putem se želim zahvaliti i našim domaćinima u Banja Luci na gostoprimstvu - rekla je Matošević.

Producent predstave Ivan Sajević bio je veoma zadovoljan kritikama koje su bile iznad svih očekivanja.

- Ponosan sam na naše glumce, kao i na novu iznimno vrijednu nagradu, koja je na neki način potvrdila vrijednost glumačke postave u predstavi Šmizle. Iza ove nagrade stoji mukotrpan i kontinuiran rad, koji je publika honorirala visokom ocjenom i dala nam motiva da još bolje radimo i stvaramo u narednom periodu. Uvjeren sam kako počinje na naplatu dolaziti naš "tihi",  ali ogroman rad u proteklih pola godine i siguran sam kako će vrlo skoro u Vitez stići nove nagrade - kazao je Sajević.   

Glumačka postava

U predstavi glume Berna Mišković, Ana Maros, Mirna Matković, Ivona Matošević, Franka Matić, Antonela Lukić, Lorena Lukić i Petar Pejović. Autor teksta je Miroljub Nedović, režiju i adaptaciju potpisuje Bruno Grebenar. Grafičku pripremu plakata uradio je Borislav Sučić, a izvršni producent predstave je Ivan Sajević.

Učesnici festivala

Pored GKM Vitez nastupili su još nastupili Amatersko pozorište "Neretva" s predstavom "Ne igraj na Engleze", Dramska scena SPKD "Prosvjete" Prnjavor i predstava "Prvi put", zatim DIS-pozorište mladih Banja Luka i predstava "Probudi se", Draft teatar iz Tuzle s predstavom "Pozorišna proba", SLU teatar i DIS teatar s predstavom "Malo morgen", te Pozorište "Promena" iz Novog Sada s predstavom "Kokoška".

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.