KULTURA

Mario Drmać: U ratu nije bilo para, ali je bilo toliko volje i ljubavi prema poslu

Vršilac dužnosti direktora Pozorišta mladih Sarajevo, o novoj sezoni

T. ĐEVIĆ

1.10.2015

Pozorište mladih Sarajevo novu sezonu dočekalo je s novim v. d. direktora kuće Mariom Drmaćem. Glumac ove kuće, koji je funkciju zvanično preuzeo prije desetak dana, ističe da je bio prijatno iznenađen kada je izabran, jer smatra da ovom pozorištu treba mnogo više novih ideja koje će biti realizirane nego što se to prakticiralo do sada. 

Mnogo posla

- Mnogo je posla, ali iako sam vrlo kratko na ovoj poziciji, već se naziru neke stvari koje idu lijepom putanjom. U suštini, najveći plus je što sam član ove kuće i tačno znam kako ljudi ovdje dišu i kako funkcionira politika ove kuće. Teško bi bilo da je neko došao sa strane, trebalo bi mu mnogo vremena - dodaje Drmać.

Nova pozorišna sezona otvorena je lutkarskom predstavom „Mali Muk“, koja već tri godine puni salu. U narednom periodu Drmać zajedno s ansamblom Pozorišta planira niz noviteta kojima će biti obnovljen repertoar. 

- S obzirom na to da godinu nismo imali nijednu novu predstavu, potrudio sam se da od minimalnog budžeta vratim iz fundusa i s prašnjavih polica komad „Vremenski tunel“, na kojem će rad biti započet 28. septembra tako da bi oko 14. oktobra bila premijera - najavljuje Drmać.

Budući da između pozorišta i Akademije scenskih umjetnosti postoji saradnja, tako će već u oktobru u Pozorištu mladih publika moći gledati i diplomske predstave. Na repertoaru će se naći i komadi „Venera u krznu“, „Diplomac“ i „Usamljeni zapad“. 

- Već u tom periodu naša druga ekipa pripremat će dječiju predstavu koja nosi naziv „Patkica blatkica“, internog je karaktera, te će djeca biti sigurno oduševljena. Također, već se bavim novogodišnjim programom, jer ga godinama nismo imali. To je prilika da prije Nove godine pripremimo jednu predstavu s dva Djeda Mraza. Svakako tu će biti predstava koja je napravljena u ratu, naše autorice Feride Duraković pod nazivom „Abeceda“, koja će biti realizirana u januaru 2016. - govori Drmać. 

S obzirom na to da nedostatak finansija prati ustanove kulture, Drmać ističe da će se truditi, zajedno s cijelim kolektivom, poboljšati situaciju u Pozorištu mladih.

Napravi nešto

- Uvijek je odgovor kratak i jasan - novca nema. Samo to ne treba uzeti kao praksu. Pozorište uvijek može od ničega napraviti nešto. Imamo neke predstave koje su dosta jeftine scenografski i kostimografski. S druge strane, gori mi je ovaj period kada nema novca nego onaj ratni. U ratu nije bilo para, ali je bilo toliko volje i ljubavi prema poslu. Bitno je samo ne gubiti nadu i izboriti se s poteškoćama. Sigurno će doći ljepša vremena, kada ćemo napraviti i veće produkcijske predstave - govori Drmać.

Dodaje da je Pozorište mladih teatar svih generacija, mjesto gdje se prvo ode na predstavu još kao dijete. 

- Trebat će nam još dosta sredstava za neke projekte. Sreća je da smo dječije i lutkarsko pozorište pa uvijek možemo da kao mađioničari izvučemo keca iz rukava. Svakako da ćemo imati i neke koprodukcije, ali detalji nisu još dogovoreni zato što sam vrlo kratko na ovoj funkciji - kaže Drmać. 

Ponudit ćemo lijepe predstave 

Kako je Pozorište mladih koncipirano kao lutkarska i dječija scena 70 posto, a 30 posto dramska, Drmać otkriva da će u narednom periodu biti organizirane igraonice za najmlađe.

- Djeca će biti u mogućnosti učestvovati u predstavi i pokazati kreativnost. Moći će da se popnu na scenu i zajedno s glumcima učestvuju u predstavi. Svakako ćemo ponuditi lijepe predstave i druženje. Imamo namjeru učestvovati i na festivalima kako u BiH tako i vani - govori Drmać.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.