KULTURA

GORAŽDE Posljednji oproštaj od Olge Todorović

Umjetnica koja je svome gradu poklanjala dušu

Al. B.

30.12.2015

Članovi porodice, prijatelji i sugrađani oprostili su se od Olge Todorović, umjetnice koja je živjela u svom svijetu, a grad u kojem je živjela godinama uljepšavala umjetničkim djelima, od kojih neka još uvijek krase privatne stanove, ali i prostore javnih ustanova, institucija i preduzeća. Nakon duže i teške bolesti preminula je u 80. godini života, a sahrana je obavljena na groblju Kolijevke.

Olga je bila posebna žena, slikarka koja je svoja djela stvarala u tehnici ulje na staklu, ali na način koji je bio svojstven samo njoj. Njeni omiljeni motivi bili su pejzaži, mrtva priroda, u manjoj mjeri portreti. Todorović je rođena u Novom Pazaru, a u Goražde je doselila pedesetih godina.

jedno-od-olginih-djela

Jedno od Olginih dijela

Već tada bila je jedina samostalna umjetnica u regiji, koja je živjela od vlastite profesije, ali je više svojih slika darovala nego što ih je prodala. Njen umjetnički kvalitet prepoznala je tadašnja Fabrika azotnih jedinjenja koja joj je darovala atelje u kojem je nastavila stvarati. Oboljela je 1979. godine, a već do tada je imala 24 samostalne izložbe, uglavnom u Sarajevu, ali i u Zagrebu i Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.