KULTURA

SMIJEH JE LIJEK Dani komedije u Centru za kulturu Sarajevo

Jubilarni 20. susreti komedije iz BiH, Hrvatske i Srbije

Redakcija

30.3.2016

JU Centar za kulturu “Sarajevo“ jedina je institucija u Sarajevo koja organizira Dane komedije "SMIJEH JE LIJEK". Želja nam je da na ovim jubilarnim 20-tim susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH, Hrvatske i Srbije, te podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je  potreban u našoj  svakodnevnici, u periodu od 01.04. do 06.04.2016.godine, istakli su iz ove kulturne ustanove.

- Humor je snažan emocionalni lijek koji smanjuje stres, pomaže nam nositi se sa agresivnošću i ljutnjom. Humor nam pomaže i premostiti osjećaj samoće jer nas veže sa drugim. Smijeh mijenja ponašanje, osobe koje se puno smiju puno više komuniciraju, verbalno i neverbalno sa okolinom, a također povećava razina energije u organizmu – kažu iz Centra za kulturu "Sarajevo".

Program festivala:

"MEĐUIGRE 0-24" – Zijah Sokolović

"Međuigre 0-24" su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza. Sastavljene su od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu cabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave. "Međuigre" su sastavljene od mnoštva razmišljanja o naizgled nevažnim stvarima u životu koje se svakome od nas zbivaju.

"MORA OD ODMORA" – Rijad Gvozden

"Mora od odmora" je humoristička ispovijest muža, koji se vratio sa mora tri puta umorniji nego kad je krenuo na odmor. Na beskrajno duhovit način ispričana priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost; umor, znoj i patnju. Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesovanja, trošenja novca istinski će nasmijati gledaoce. Suprug i otac špara svaki dinar, na odmoru se osjeća kao na baušteli, gunđa, ali i izvršava obaveze.

Monodrama obiluje sa mnogo detalja koji su prisutni na godišnjem odmoru i duhovitih orginalnih poređenja.

"MENJAMO ŽENE"

Dva mlada bračna para, po ideji već jako poznate televizijske emisije "mijenjam ženu" pokušavaju da jedno popodne provedu tako što će međusobno razmjeniti bračne partnere. Uz mnogo peripetija i smješnih situacija sve ze završava tamo gdje su i počeli...

Tekst i režija:Rade Vukotić ; po brodvejskom hitu "I love my wife"

Igraju: Milan Kalinić, Mina Lazarević, Srđan Ivanović, Ivana Knežević.

"BUDALA NA VEČERI" (Francis Veber)– Narodno pozorište Tuzla.

Ovo je priča o čovjeku koji je izvučen iz svoje anonimnosti i posvećenosti maketama od šibica, da bi bio okrutno doveden do rušenja svog mikrosvijeta.

Pisac se postarao da ovaj tegobni put ne prođe bez ogromnih problema i za zlobnog aktera priče. Da bi bilo bezbolnije, sve se odvija kroz komične situacije, pa budala ispadne i onaj ko se nije tome nadao.

Režija:Midhat Kušljugić

Adaptacija: Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić

Igraju: Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Željka Marinić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić

"NA RUBU EUROPE"- Željko Pervan 

Trenutačno sveprisutan Željko Pervan vodi vas "Na rub Europe" u svom osebujnom stilu!

U svojoj stand up komediji "Na rubu Europe", Pervan se dotiče svih aktualnih polemika oko ulaska u EU, a začin ovog beskrajno duhovitog stand up-a su i sve aktualne teme hrvatskog društva, koje muče malog čovjeka. „Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je vjerojatno namjerna i dobro pogođena“ tvrdi majstor smijeha i sarkazma Željko Pervan, koji u svojoj izvedbi ne ostaje dužan ni umirovljenicima, ženama, muškarcima, političarima, sa svima zbijajući šale i kroz tu svoju optiku prikazuje stvarnost kakva ona jest.

Željko Pervan nam tako i ovom svojom stand up komedijom pokazuje kako se sjajne stvari čine i bez mnogo love, ali s gomilom entuzijazma i nadasve jedinstvenim talentom.

Prodaja ulaznica

Pokrovitelj projekta je osnivač JU Centar za kulturu "Sarajevo", Općina Centar Sarajevo, dok su festival pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

Prodaja ulaznica vrši se radnim danima od 9-16 sati, subotom od 12 do 16 sati, te dva sata prije početka svake predstave.

Detaljne informacije možete dobiti na kontakte 033/232 594, 232 595 i  237 245.

Rezervacije ulaznica možete dobiti na broj telefona 232 595 i www.centarkulture.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.