KULTURA

UDRUŽENJE KUD 'ILIDŽA' Održana turneja kroz pet zemalja

Krajem maja i početkom juna

A.U.

22.6.2016

Udruženje KUD Ilidža je, u saradnji sa udruženjem "Nominativ", krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna ove godine, organiziralo je izuzetno zahtjevnu ali uspješnu turneju tokom koje su članovi boravili u čak 5 zemalja (Bugarska, Grčka, Makedonija, Albanija i Crna Gora).

Prvi dio turneje je obilježilo učešće na 16. Etnofestivalu koji se svake godine tradicionalno održava u kompleksu Mineralni Bani u gradu Haskovo. U konkurenciji 74 plesne i folklorne grupe i 37 individualnih izvođača, naš folklorni ansambl je osvojio solidno treće mjesto sa Igrama iz Sarajevskog polja. Inače, ugostiteljsko-turistički kompleks Mineralni Bani kao mjesto održavanja festivala je jedno od najatraktivnijih i najposjećenijih turističkih kompleksa u Bugarskoj, a da nije na obali mora. Ovaj kompleks je obogaćen raznim vrstama termalnih voda i karakterišu ga razne termalne banje, rehabilitacioni centri, veliki uređeni parkovi za djecu i odrasle, diskoteke, mnogobrojni hoteli i restorani sa raznovrsnim kuhinjama iz cijelog svijeta, olimpijski bazeni i bazeni za djecu i starije osobe. Važno je još istaći da se kompleks širi bukvalno iz dana u dan izgradnjom novih hotela i restorana, te radovima na putnoj infrastrukturi i zasadama novog drveća za nove parkove.

Nakon uspješno zaokruženog gostovanja u Bugarskoj, članovi KUD-a Ilidža i udruženja Nominativ su se zaputili u susjednu Grčku gdje su boravili u Asprovalti (jednom od turističkih centara na jugozapadnoj obali), te obišli i drevni grad Solun.

Slijedeća stanica je bio mali pogranični gradić Bogdanci u Makedoniji smješten u ravnici par kilometara udaljenoj od graničnog prijelaza Gevgelija. Naši članovi su bili specijalni gosti domaćinu KUD-u Megdan koji je zajedničkim koncertom obilježio godišnjicu udruženja. Tokom boravka u Makedoniji, članovi su posjetili i prelijepu oazu mira u susjednom mjestu Dojran i Dojransko jezero koje posljednjih godina doživljava novu turističku ekspanziju. Razlog ranijeg zapuštanja i zapostavljanja jezera bilo je povlačenje vode ali ipak vodostaji okolnih rijeka kao i jezera je sada stabilna i ovo mjesto postaje magnet za stanovništvo iz svih krajeva Makedonije zbog svojih pristupačnih cijena. Zbog konstantnih vjetrova na okolnim brdima iznad jezera, izgrađen je veliki vjetropark tj.vjetroelektrana sa mnogobrojnim vjetrenjačama koje čine prelijep krajolik i mjesto koje definitivno vrijedi posjetiti. Narednog dana, nakon oproštaja sa domaćinima u Bogdancima, članovi su se zaputili u grad Ohrid i uživali u čarima Ohridskog jezera.

Pretposljednji i posljednji dan ove turneje je obilježila Albanija i posjeta Tirani kao i obilazak usputnih mjesta u Crnoj Gori na maršruti koja vodi u našu zemlju. Na samom kraju turneje, članovi su obišli Trebinje i Mostar i nakon 2250 pređenih kilometara stigli u Sarajevo.

Na kraju, važno je napomenuti da je u okviru ove turneje realizirana i prva faza projekta "Moji korijeni" koji sufinansira općina Ilidža, a druga faza će se realizirati u okviru MDFF Ilidža  koji će se održati u mjesecu avgustu zbog optimizacije troškova ovog zahtjevnog projekta.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.