UMJETNOST

Kraljica noći je posebna

Valdhart: Poseban je osjećaj biti na sceni ( F. Fočo)

Piše: N. AJNADŽIĆ

19.4.2018

Opera „Čarobna frula“ premijerno je izvedena 14. aprila na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), dok je prva repriza bila dva dana kasnije. Režiju potpisuje mladi Zeničanin s adresom u Beču Muhamed Hrustanović, a sa solistima hora Opere i orkestra Sarajevske filharmonije „Čarobna frula“ osvojila je srca publike nakon skoro 60 godina, kada je posljednji put izvedena u NPS-u. Opera je rađena na muziku Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Mozart). 

Mješavina kultura

Veliku pažnju i simpatije publike osvojila je operska pjevačica, Austrijanka Vanesa Valdhart (Vanessa Waldhart, 23).

- Ovo je prvi put da boravim u Sarajevu. Mnogo mi se sviđa, mislim da je ovo prelijep grad, posebno što je mješavina mnogih kultura. Ljudi su vrlo fini i prijateljski nastrojeni. Zaista mi je drago što sam ovdje - govori Valdhart.

Igrala je Kraljicu noći, za koju kaže da je mala uloga, ali posebna i poznata širom svijeta, za koju svi znaju, čak i oni koji, možda, ne znaju mnogo o samoj operi.

- Posebno mi se sviđa kada se u prvoj ariji pojavljujem na podiju dok me žene iz hora guraju. Poseban je osjećaj biti sa svima na sceni, ali biti viši od njih i vidjeti publiku iz te perspektive - kazala je Austrijanka.

Dodaje da je premijera bila odlična te da je sarajevska publika oduševila.

- Publika je bila uzbuđena, to se moglo osjetiti. Za mene je to bio poseban doživljaj, jer su svi osjetili tu energiju. Također, bilo mi je zadovoljstvo biti dio ovog projekta. Svi koje sam upoznala u NPS-u su veoma ljubazni i divno je raditi s njima. Na početku sam bila malo uplašena, jer sam ovdje došla kao gost i nova sam, ali su me odmah prihvatili i pružili mi podršku - ističe Valdhart.

Klasična muzika

Kaže da je počela pjevati još u šestoj godini te da je imala privatnog učitelja.

- On je predavao klasičnu muziku. Tako sam nekako i stupila u kontakt s operom i zaljubila se u nju. Ostala sam u ovoj umjetnosti. To je ona umjetnost kojom se želim baviti i koja je savršena za mene - zaključila je Valdhart.

 

Stvari kojima se ponosim

- Ne mogu reći za sebe da sam čudo od djeteta, ali sam uradila neke stvari kojima se zaista ponosim. Poseban mi je osjećaj i biti ovdje u ovoj poznatoj operskoj kući i pjevati kao Kraljica noći u „Čarobnoj fruli“. Vidjet ću kuda će me sve ovo odvesti - kazala je Valdhart.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.