KULTURA

"Jedvanosimsoboakalomistobo" najbolja predstava, Gordana Boban i Sanja Radišić najbolje glumice

Na ponoćnoj konferenciji za medije saopćene su nagrade

E. DRAGUNIĆ

15.5.2018

Proglašenjem pobjednika sinoć je završen 17. festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018, koji je trajao od 6. do 14. maja. Na ponoćnoj konferenciji za medije saopćene su nagrade stručnog žirija, žirija novinara i žirija publike. 

Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva. Za ovu predstavu nagradu je osvojio i Aleš Kurt za najbolju režiju. 

Nagradu za najbolju glumicu osvojile su Gordana Boban za ulogu Delfe u predstavi „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Sanja Radišić za ulogu Male u predstavi „Zrenjanin“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.  

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca pripala je Aleksandru Mihajlovskom za ulogu Nine u predstavi „Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, a nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojio je Zlatan Školjić za ulogu Markana u predstavi „Ravna ploča“.

  Specijalna nagrada stručnog žirija za kolektivnu igru dodijeljena je ansamblu predstave „Jedvanosimsoboakalomistobo“, a nagradu za najbolju scensku muziku osvojili su Damir Nevesinjac i Basheskija za muziku u ovoj istoj predstavi. 

Nagrada za najbolju glumicu Festivala, prema odluci žirija publike, je pripala Ajli Hamzić za ulogu u predstavi „Neće biti smak svijeta“, u režiji Adnana Lugonića, a u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru. Nagrada publike za najboljeg glumca Festivala je pripala Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre u predstavi „Ravna ploča“ autora Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst je pripala Igoru Štiksu za dramski tekst „Zrenjanin, u produkciji Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi i sadržaja pripala je Džejni Avdić za dramatizaciju romana „Knjiga mojih života“ Aleksandra Hemona u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.