KULTURA

60. izvođenje opere „Hasanaginica“

E. B.

19.6.2018

"Hasanaginica“ je jedna od najljepših balada koje su ikad nastale, a služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Libreto je napisao Nijaz Alispahić, kompozitor je bio Asim Horozić, režiju je potpisao Sulejman Kupusović, a u srijedu će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti izvedena 60. put.  

- Ulaz za građene je besplatan, a na sceni ćemo premijerno imati priliku slušati i gledati Ademu Pljevljak-Krehić i Leonarda Šarića, koji će utjeloviti uloge Hasanaginice i Hasanage – stoji u saopćenju NPS-a.

Ulogu Imotskog kadije svojim predivnim tenorom donijet će nam Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću.

U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigirati Dario Vučić. Predstava počinje u 19.30 sati.

Nakon ove izvedbe u operi „Hasanaginica“ imat će priliku uživati i publika u Tuzli. Opera će biti izvedena 23. juna u 19.30 sati u Bosanskom kulturnom centru.

Nakon gostovanja u Tuzli, „Hasanaginica“ će gostovati na regionalnom 66. festivalu Ljubljana u Sloveniji 5. jula 2018. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.