KULTURA

Gostovanje drame NPS-a na Festivalu "Viminacium fest - Mitovi stari i novi" u Požarevcu

Adaptacija antičke drame bavi se temama koje su univerzalne i aktuelne

NPS

Avaz.ba

3.9.2018

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo zabilježit će gostovanje u Požarevcu na Festivalu "Viminacium fest - Mitovi stari i novi" s predstavom "Feničanke" u režiji Ozrena Prohića.

U takmičarski dio programa, osim naše dramske predstave "Feničanke", selektor Festivala, glumac i reditelj Mihajlo Nestorović uvrstio je još četiri predstave.

Zagrebačko pozorište "Gavela" će izvesti komad pod naslovom "Ričard III", Dječije pozorište Republike Srpske izvest će predstavu "Odisej - san o povratku". Ansambl Nacionalnog teatra iz Beograda predstavit će se antičkom "Elektrom", dok će Narodno pozorište iz Novog Sada izvesti "Hasanaginicu".

 "Feničanke" u izvedbi NPS-a na programu su u srijedu, 5. septembra, 2018. godine u 20 sati.

Adaptacija antičke drame "Feničanke" (Euripid) Lade Kaštelan korespondira s današnjim vremenom, bavi se temama koje su univerzalne i aktuelne. 

Savremeni pristup antičkoj tragediji govori o tome kako se puno stvari kroz historiju promijenilo, ali kako se jedino nije promijenio čovjek. Konkretno, ovo je priča gdje se braća međusobno ubijaju zbog zavisti i borbe za vlast, ali i zbog usuda, tj. prokletstva svojih predaka. Opće stanje je strepnja – iščekivanje katastrofe, da sve nestane i pretvori se u prah.


U adaptaciji Lade Kaštelan naglašena je feministička linija komada. Žene su u centru dešavanja, mnogo su zastupljenije nego u Euripidovom djelu. Niko ne živi život, već svi gledaju kako prolazi pored njih. Kada donesu odluku da reagiraju, tada je već prekasno. I tako ukrug. 

Svi čekaju bolje sutra koje nikada neće doći, jer ono je u nama, a ne izvan nas. Trebamo učiniti da nam bude bolje, a ne čekati da neko to učini za nas.

U predstavi igraju: Sanela Pepeljak, Amra Kapidžić, Mona Muratović, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Nerman Mahmutović, Anja Drljević i Slaven Vidak.

Scenograf predstave je Vedran Hrustanović, a kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić.

Festival "Viminacium fest – Mitovi stari i novi" trajat će od 3. do 9. septembra, a sve bit će izvedene u prostorima Amfiteatra Arheološkog parka "Viminacium".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.