PREDSTAVA Uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Josip Šego

Opera "Čarobna frula" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Kao obavezna operska literatura, a pogotovo u teatrima njemačkog govornog područja, ističe se jedno posebno djelo komponirano od strane fenomena umjetničke muzike

Avaz.ba
23.01.2019 17:40

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) bit će izvedena opera Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Amadeus Mozart) "Čarobna frula" u režiji Muhameda Hrustanovića, u subotu, 26. januara. 2019., u 19.30 sati. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Josip Šego.

- Kao obavezna operska literatura, a pogotovo u teatrima njemačkog govornog područja, ističe se jedno posebno djelo komponirano od  fenomena umjetničke muzike - Mocarta. "Čarobna frula", opera namijenjena svim generacijama, naći će se ponovo na repertoaru Opere Narodnog pozorišta Sarajevo - kazao je reditelj Hrustanović.

Mocart je bio revolucionar. U svoje opere vješto je šifrirao poruke i pouke koje su imale snagu da mijenjaju svijest gledalaca. Na prvi pogled opera zapostavlja žene, društvo ih izolira od vodećih položaja, posmatra kao manje bitna bića. Međutim, pažljivo oko shvati da sve prepreke postavljene pred muškarca nije moguće savladati bez vodeće ruke žene! Da li je muški istovremeno i „jači“ spol? Ova opera briše sve konzervativne linije razmišljanja, te pokazuje da u biti vlast bez žena nije moguća. Također, primjetna je kritika društva i društvenog poretka, te generalno kritika ljudske vrste koja često zaboravlja da je svaka individua prvenstveno „čovjek“ i u skladu sa time bi se trebali ophoditi jedni prema drugima. 

- Uzajamno poštovanje, bez površinskih protokola i tradicija, temelj jje suživota na planeti Zemlji. U „Čarobnoj fruli“ se brišu granice između dobrog i lošeg, svaki čovjek ima dva lica koja, ovisno o situaciji, dolaze na vidjelo. Ova opera je i ljubavna priča dvoje djece koji tokom dramske radnje „odrastaju“ i postaju zreli kako bi na kraju bili u mogućnosti isključivo u zajedništvu preuzeti moć nad dobrim, te vladati pravedno, vođeni ljubavlju - poručuje Hrustanović.

• Rezervacija i kupovina ulaznica na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo

• Radno vrijeme blagajne: 9.00 - 11.30 i 15.30 - 19.30 sati, svakim danom osim nedjelje

• Rezervacije možete izvršiti putem telefona: 033 221 682

• online rezervacije: www.nps.ba ili putem e-mail: [email protected]

NA VRH