NA PROBI

Premijerno izvedena predstava 'Prah' u režiji Miralema Zupčevića

Priča o bračnom paru, roditeljima dvoje djece koji žive na rubu egzistencije

Boban i Tuka: Duže vrijeme željeli igrati zajedno. Promo

Piše: A.HODŽIĆ

1.11.2019

Jesmo li nesvjesno gladni materijalnog, pitanje je s kojim publiku suočava teatarski komad, predstava “Prah”, koja je premijerno izvedena sinoć na Teatarskoj sceni Jelićeva Centra za kulturu mladih u Sarajevu.

Velika stvar

U duodrami mađarskog autora Đorđija Špire (György Spiró), u režiji Miralema Zupčevića, uloge su ostvarili Gordana Boban i Mirsad Tuka, s kojima smo se susreli uoči premijere. Ovaj projekt donosi priču o bračnom paru, roditeljima dvoje djece koji žive na rubu egzistencije.

- Kolega Mirsad Tuka i ja već duže vrijeme imamo želju da nešto radimo zajedno i potom je on dobio ovaj tekst koji mu se dopao. Ja sam ga pročitala, učinio mi se zanimljivim i onda smo zvali profesora Miralema Zupčevića da nam pomogne, a on je rado pristao. Igramo normalan bračni par koji živi radnički, teško, bore se za svaki dinar, imaju dvoje djece. Nisu daleko karakteri od nas samih, ali jesu u načinu na koji izražavaju tu ljubav jedno prema drugom - rekla nam je Boban.

Na pitanje vraća li se ovim komadom Zupčević u BiH, nakon što je svojevremeno izjavio kako se preselio u Hrvatsku jer je ovdje zaboravljen od svih, Boban ističe da ćemo to morati svakako njega pitati.

Posebno iskustvo

- Zupčević je čovjek koji je prvo izvrstan glumac, poslije toga fantastičan profesor glume i on nam je zaista puno pomogao da ovu dramu napravimo zanimljivom i privlačnom, da publika ne osjeti nikakvu dosadu. Veliku stvar je uradio što je došao i pristao - kaže Boban.

Mirsad Tuka kaže da je za njega „Prah“ posebno i drago iskustvo samim tim što nije imao priliku često raditi duodramu.

- Sve vrijeme ste koncentrirani na partnera, nema ansambla da se odmorite dok drugi glumci rade scenu... I ovaj put smo imali iskreni i kritičan odnos, što je bilo važno za proces. Imali smo veliku pomoć od Miralema Zupčevića, koji je prvo zahtjevan prema sebi, pa onda i prema nama, tako da nam nije dozvoljavao da se provučemo s nekim lakšim rješenjima, nego je uvijek tražio maksimum od nas - rekao nam je Tuka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.