SARAJEVO Četvrto izdanje u Kamernom teatru 55

Festival "Dani Jurislava Korenića" počinje sutra, "Avaz" dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu „Avazov zmaj“

Na otvaranju „Žena iz prošlosti“ Teatra Kumanovo iz Sjeverne Makedonije predsjednik žirija Dino Mustafić

Avaz.ba

Plakat Festivala

Foto: Promo


Četvrti međunarodni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“ počinje sutra navečer u Kamernom teatru 55 u Sarajevu i trajat će do 19. decembra.

Festival će zvanično biti otvoren predstavom „Žena iz prošlosti“ autora Rolanda Šimemelfeninga (Schimemelpfennig) u režiji Nele Vitoševik, a u izvedbi Teatra Kumanovo iz Sjeverne Makedonije.

Na današnjoj pres-konferenciji istaknuto je da će publika imati priliku da pogleda najbolje produkcije iz naše zemlje i regiona.

Na repertoaru su, također, predstave "Ime" (Pozorište mladih iz Sarajeva), “Cigla” (Gradsko dramsko kazalište "Gavella'' iz Zagreba), “Kako zasmijati Boga” (Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke), “Sumrak bogova” (Beogradsko dramsko pozorište), “Slasti slave” (Gradsko pozorište Podgorica), “Sjećaš li se Doli Bel” (Kamerni teatar 55). Festival će, u čast nagrađenih i sjećanja na Žana Marolta, zatvoriti projekcija predstave “Ženski turbofolk”.

I ove godine bit će dodijeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju i tekst te nagrade “Žan Marolt” za najboljeg glumca i glumicu. Također, medijski pokrovitelj Festivala, najtiražniji bh. dnevni list „Dnevni avaz“, kao i tri prethodne godine, tradicionalno dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu „Avazov zmaj“.

Žiri festivala, kojim predsjedava reditelj Dino Mustafić, a u čijem sastavu su još Izudin Bajrović, Tatjana Peternek-Aleksić, Larisa Sarajlić-Ramović i Kristina Ljevak, donijet će odluku o laureatima.

Na festivalskom programu su i promocije knjiga Svetislava Basare, Darka Cvjetića, Dragana Bursaća, Tatjane Nježić, Nedžada Maksumića...

Više o temi Dani Jurislava Korenića

OSVRT
Dobri duh Korenića
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na