TUZLA FILM FESTIVAL

Vila za film "Otac" autora Srđana Golubovića

Publika je u takmičarskom dijelu imala priliku da pogleda sedam vrhunskih filmskih ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore

Zatvoren Tuzla Film Festival. Arhiv

Piše: E. Skokić

21.10.2020

Film „Otac“ Srdana Golubovica dobitnik je Vile Tuzla Film Festivala za najbolji dugometražni film, kao i nagrade za najbolji scenario pod nazivom Otto Englander (scenaristi rodom iz Tuzle koji je bio dio kreativnog tima Walt Disneya). 

U kategoriji dugometražni film žiri je radio u sastavu: Bojana Nikitović, Srđan Dragojević, Srđan Vukadinović, Ahmed Imamović i Mirvad Kurić. Publika je u takmičarskom dijelu imala priliku da pogleda sedam vrhunskih filmskih ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Radi se o filmovima: Koncentriši se Baba – Pjera Žalice; Otac – Srdana Golubovića; Dnevnik Diane Budisavljević – Dana Budisavljević; Moj jutarnji smijeh – Marka Đorđevića, Glas – Ognjena Sviličića, Grudi – Marija Perović, Mare – Andrea Štaka.

Pogledali 36 filmova

Dodijeljena je i Vila TFF za najbolju produkciju Tuzla Film Festivala i to dugometražnom filmu “Moj jutarnji smeh” i producentima Milošu Pušiću, Ivici Vidanović, produkcijskih kuća Altertise i Cinnerent. 

U kategorijama kratki, animirani film i future generations short films žiri je radio u sastavu: Zoran Pavljašević, Dragan Marinković i Kemal Bašić.

Kada je riječ o kratkim igranim filmovima, prema odluci selektora publika je imala priliku da pogleda 26 filmova koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Austrije i Danske, a žiri je donio odluku da najboljim kratkim filmom proglase ROYAL BLUE, Dinka Draganovića.

U kategoriji future generation short žiri je imao priliku da pogleda 36 filmova iz 17 zemalja svijeta, a Vilu Tuzla Film Festivala dobio je film Bless me, Father – reditelj Boubkar Benzabat.

U kategoriji animirani film prikazano je 20 filmova iz Rusije, Češke, UK, Tajvana, Francuske, Španije, Južne Afrike, Kine, Ukrajine, Njemačke, Japana i Singapura, a Vilu TFF dobio je film Kite, reditelj HongWei Wang.

U takmičarskom programu prikazno je 10 dokumentaraca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Žiri je radio u sastavu Jasna Hadžiselimović, Mirza Mehmedović i Mirza Mahmutović. Prema njihovoj ocjeni najbolji dokumentarni film 9. Tuzla Film Festivala je The Brigade – the story of the Petőfi-brigade, reditelj Ferenc Lavro.

Svi filmovi moći će se pogledati na www.tuzlafilmfestival u posebnoj kategoriji „Pobjednički filmovi 9. TFF“.

Skoro stotinu takmičarskih filmova

Pored 99 takmičarskih filmova ove godine iz topline vašeg doma mogli da uživate u i dokumentarnom filmu Sloboda koji je zvanično otvorio festival. Za najmlađe u saradnji sa Međunarodnim festivalom animiranog filma iz Banja Luke, Eventus i Magic Factory pripremili su 2. Kids Tuzla Film Festival.  

Pored bogatog filmskog programa na našoj online platformi 8www.tuzlafilmfestival.com) možete pogledati kafe sa poznatima, kao i masster class-ove, koje su održala poznata imena iz svijeta filmske umjetnosti poput: Srdana Dragojevića, Ahmeda Imamovića, Rajka Grlića, Bojane Nikitović, Adnana Haskovića, Milana Todorovića, Mirvada Kurića, Dejana Dabića i drugih. 

Iako je 9. TFF zvanično završen, platforma www.tuzlafilmfestival.com bit će otvoren do sredine novembra, kada će publika imati priliku da pogleda veći broj filmova sa ovogodišnjeg festivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.