STREET ART

Svjetski poznate umjetnice NeSpoon i TKV obogatile mostarsku zbirku murala

Prvi put u životu sam oslikavala zid s rupama od metaka, kaže poljska umjetnica

Piše: M. Smajkić

23.7.2021

Obogatili mostarsku zbirku murala - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Najveći grad na Neretvi koji je već odavno utisnut na svjetskoj mapi ulične umjetnosti ovih dana je bio domaćin dvjema afirmiranim street art umjetnicama, NeSpoon iz Poljske i Aleksandri Petković -TKV iz Srbije.

Njihovo gostovanje u okviru dvije art rezidencije iznjedrilo je dva rada, koja su obogatila mostarsku zbirku murala od njih skoro 200 naslikanih na javnim površinama.

Poljsku umjetnicu smo zatekli danas u poslijepodnevnim satima kod Parka nobelovaca gdje je završavala mural u svom prepoznatljivom stilu. Ova svjetski poznata street art umjetnica, naime, spaja tradiciju i umjetnost, oslikavajući motive ručnog rada heklanja.

Kako nam je kazala već dugi niz godina se bavi istraživanjem ručnih radova u brojnim zemljama i raznim motivima oslikava javne površine, odnosno, zidove zgrada.


Prolaz u ulici Kneza Višeslava više nije ispisan pogrdnim porukama. M. Smajkić

Motiv cvjeta

Tako je u Mostaru , nakon istraživačkog dijela, za svoj mural odabrala motiv cvijeta karakterističan na heklanim radovima u BiH. Otkrila nam je da ima snažnu želju ponovo doći u Mostar , kako bi radila na novom umjetničkom projektu koji bi uključio lokalnu zajednicu, odnosno, žene koje se bave heklanjem.

- Mostar je, zaista, predivan grad, oduševio me u svakom smislu. Mostar je, jednostavno, miks svega, od arhitekture do umjetnosti, ali i to je grad koji ima posebnu energiju. Na stotine murala sam uradila širom svijeta, ali ovaj ima posebno mjesto u mom srcu, jer sam prvi put u životu oslikavala zid na kojem su rupe od metaka ili oštećenja od granata. Nadam se da sam ga uspjela zacijeliti-rekla nam je ona.

 Prolaz u ulici Kneza Višeslava više nije ispisan pogrdnim porukama, jer ih je svojim muralom prekrila Petković. Za razliku od ženskih portreta, koje, inače, oslikava, ova beogradska umjetnica, višestruko nagrađivana za svoj rad, za Mostar je odabrala muški portret.

Đapić: Slavit ćemo 10 godina postojanja Festivala. M. Smajkić

Uvertira u jubilarno izdanje Mostar Street Arts Festivala

Marina Đapić,voditeljica Street Arts Festivala Mostar kazala nam je da su ponosni na ovaj koncept umjetničkih rezidencija te da su zahvalne donatorima na prilici da ugoste ovakve dvije sjajne umjetnice i to baš u mjesecu posvećenom ženama koje se bave Street Artom.

Cijela ova priča, kako nam je kazala, zapravo je uvertira u predstojeće, jubilarno, izdanje Mostar Street Arts Festivala, koji će biti održan od 3.do 13.septembra.

-Zvanično, slavit ćemo 10 godina postojanja Festivala, koji je, zasigurno, oplemenio naš grad, dao mu jedan novi vizuelni identitet, koji ga kulturno oplemenjuje i stavlja na mapu gradova svjetske ulične umjetnosti. Ne volimo se hvaliti, ali, sigurno imamo jednu od najljepših galerija pod otvorenim nebom na Balkanu-istaknula je Đapić.

U Mostar će u septembru doći brojni svjetski umjetnici, od Argentine, Španije, Ekvadora, Italije, ali i Hrvatske, koji će zajedno sa svojim kolegama iz BiH oplemenjivati javne površine.

-Stiže nam 15 muralista, 15 grafitera, a organizirat ćemo brojne događaje, od radionica za djecu, diskusija do koncerata, dakle, imat ćemo sadržaje za sve generacije. Iako dolaskom afirmiranih umjetnika postižemo bolji i veći kvalitet, mi ne odustajemo od onih koji su tek počeli raditi- poručila je Đapić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.