MUZEJ HERCEGOVINE

U Trebinju održano veče francuske muzike

Profesorica Timea Hotić je kazala kako je njihova ideja bila da povodom 100 godina od smrti kompozitora Kamija Sen-Sansa izvedu kompozicije koje su poznate u njihovom muzičkom svijetu

Sa koncerta. P. Mucović

P. Mucović

14.11.2021

U Galeriji Muzeja Hercegovine održan je koncert „Veče francuske muzike – Kamij Sen-Sans“.

Trebinjskoj publici predstavio se kvartet u sastavu: Marija Pilipović – flauta, Jasna Grahovac – oboa, Dejan Trkulja – klarinet i Timea Hotić – klavir.

Ova četiri umjetnika već dugi niz godina međusobno sarađuju, kako u obrazovnom i umjetničkom radu sa studentima banjalučke akademije, tako i kroz sviranje u različitim formama kamernih ansambala, kao što su duo i trio. U ovoj seriji koncerata povodom obilježavanja jubeleja Sen Sansa, prvi put nastupaju kao kvartet.

Profesorica Timea Hotić je kazala kako je njihova ideja bila da povodom 100 godina od smrti kompozitora Kamija Sen-Sansa izvedu kompozicije koje su poznate u njihovom muzičkom svijetu.

- Sada smo se oprobali u kvartetu, da vidimo kako nas četvoro funkcionišemo u većem kamernom sastavu. Pored brojnih njegovih poznatih kompozicija, ove koje smo mi izabrali se jako rijetko izvode i malo snimaka ima o njima, što je za nas bio poseban izazov. Sen-Sans je naročito u kamernoj muzici dao mnogo, njegov opus je jako zahtjevan i komplikovan. Svirali smo u Prijedoru, Banjaluci, poslije Trebinja idemo u Bosansku Gradišku, u Banja Luci ćemo napraviti jedan didaktički koncert djeci u Muzičkoj školi i napravit ćemo zajednički koncert sa profesorima iz Niša - dodala je Hotić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.