ODLASCI

Preminula glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta Mostar

Posljednji ispraćaj Hadžije Hadžibajramović sutra na groblju Sutina u Mostaru

L. S. R.

Hadžija Hadžibajramović

Foto: Narodno pozorište Mostar


U Mostaru je jučer preminula glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta Mostar Hadžija HadžibajramovićPosljednji ispraćaj je u ponedjeljak u 14 sati na gradskom groblju Sutina.

Hadžija Hadžibajramović rođena je u Sanskom Mostu 1942. godine. Iako je svojevremeno izjavila da se pozorištem bavila još kako je prohodala i predstave pravila odmalena, život ju je odveo drugim putem, pa je diplomirala matematiku i fiziku.

  • Hadžija Hadžibajramović

    Hadžija Hadžibajramović

    Foto: Narodno pozorište Mostar


Doajenka mostarskog glumišta svoju karijeru počinje 1964. u Amaterskom pozorištu Prijedor, koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Ali, ni tada se nije opredijelila samo za glumu – umjetnošću se bavila paralelno s pedagoškim radom.

Nakon nagrade za najbolju glumicu na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969. godine, dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje ostaje sve do penzije. Iako je tada imala nekoliko ponuda za angažman u profesionalnim teatrima, onu koju je dobila od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Mostar Safeta Ćišića nije mogla odbiti.

- Nikad nisam vidjela Mostar, a kad sam došla odmah me opčinio, posebno Stari grad. Kao bajka. Safet Ćišić bio je dobar i spretan upravnik, prihvatila sam ponudu i mislila ostati kratko. Ali ostala sam do kraja, i nisam se pokajala. Ni jednom - svojevremeno je izjavila o svojim prvim utiscima o Mostaru.

NA VRH

Podijeli članak na