U SARAJEVU

Otvorena prva izložba u Galeriji savremenih umjetnosti "Manifesto"

Postavka svim posjetiteljima omogućava da u jednom dahu sagledaju generacijski, kontekstualno i poetski oprečne koegzistirajuće umjetničke prakse

Muslija: Izložba kreira presjek savremene bh. umjetničke scene. Screenshot / BHRT

E. Ć. / BHRT

22.12.2022

Prva izložba Galerije savremenih umjetnosti "Manifesto" otvorena je u renoviranom prostoru u Sarajevu. Kolektivna izložba donosi presjek savremene bh. umjetničke scene.

Galerija "Manifesto" u svom početku nije imala svoj prostor, već je posuđivala prostore drugih institucija, kao i one privatne, a od februara 2022. pronašli su prostor u Općini Stari Grad.

Novi prostor galerije savremene umjetnosti u Despićevoj ulici na broju 3, početna je tačka male kulturne revolucije kao odgovor na nedostatak inicijativa, angažmana i prostora za kulturnu produkciju u BiH.

- Razmatrajući tačku gledišta kao pojam koji određuje odnos umjetnika spram umjetnosti, njegovog konteksta, publike i obratno, izložba “POV” kreira presjek savremene bh. umjetničke scene - rekla je Adna Muslija, koosnivač galerije i vizuelna umjetnica, za BHRT.

Postavka svim posjetiteljima omogućava da u jednom dahu sagledaju generacijski, kontekstualno i poetski oprečne koegzistirajuće umjetničke prakse. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.