"ŠTA SE PJESMOM SANJA"

Emir Geca pobjednik 23. internacionalnog festivala u Goraždu

Drugo mjesto podijelili su Nasr Aleta i njegova "Šašnuta pjesma" i Merjem Obuća sa pjesmom "Kad dijete pjesmu piše”

Pobjednik Festivala Emir Geca. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

25.12.2022

Goraždanin Emir Geca sa pjesmom "Svjetski putnik" pobjednik je 23. internacionalnog festivala "Šta se pjesmom sanja", koji je održan u Goraždu. Autor teksta pobjedničke kompozicije je Slavko Klisura, a aranžmana Adnan Mušanović.

Brojne nagrade

Drugo mjesto podijelili su Nasr Aleta i njegova "Šašnuta pjesma" i Merjem Obuća sa pjesmom "Kad dijete pjesmu piše". Stručni žiri treću nagradu dodijelio je Ermi Hubanić za izvedbu kompozicije "Moja porodica" i Maši Jagodić za "Baladu o jesenjem listu".

Prema ocjenama dječjeg žirija prvo mjesto zauzeli su Amila Uhota i Emir Delahmet sa pjesmom "Mi vas mnogo volimo", druge su bile Hana Sijerčić ("Djeca srcem pišu") i Nadja Mašić ("Djevojčica i violina"), dok je treća nagrada pripala Džanu Garčeviću ("Majmun Žiki") i Luni Stojkovskom ("Sakam da sum").

Nagrada za najbolju muziku dodijeljena je Milivoju Iliću iz Srbije, a autor najboljeg teksta je Slavko Klisura. Adina Drakovac imao je najbolji scenski nastup, a najbolji stajling Amna Hendo, za najboljeg debitanta proglašena je Iman Dučić, a najjači aplauz dobila je Hatidža Hodžić. Dodijeljene su i nagrade izvođaču festvalske himne "Goraždanska dječica" Ajri Borovac i najmlađoj učesnici Ermi Hubanić.

Na festivalu je nastupilo 14 izvođača iz BiH i Sjeverne Makedonije. Iako su bili najavljeni, izostali su učesnici iz Bugarske. Generalni pokrovitelj festivala je Grad Goražde, a manifestaciju je podržalo i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona.


Posebno priznanje Slavku Klisuri

Uprkos teškim vremenima, Centar za kulturu nastavio je tradiciju festivala osnovanog ratne 1994. godine.

Klisura: Lijepa značka na grudima grada. A. Bajramović

- Festival je započet u ratu, u vrijeme kad je kultura predstavljala jedan vid našeg otpora – kaže Slavko Klisura, ovogodišnji dobitnik posebnog priznanja za doprinos očuvanju i promociji dječije pjesme i ogromnu ljubav prema djeci.

Od osnivanja Festivala do danas Klisura je napisao i mališanima poklonio tekstove za 37 pjesama, koje su izvedena na protekle 23 manifestacije.

- Vrijednost festivala "Šta se pjesmom sanja" je višestruka. Prvo što je to goraždanski festival i što spada u red uspješnijih festivala dječije pjesme na Balkanu, zatim što njeguje stvaralaštvo za djecu, koje je u ovom vremenu potisnuto, zaboravljeno a negdje ga nema nikako. I treće, on ima i faktor integracija, jer povezuje umjetnike, tekstopisce, autore muzike i aranžmana sa ovih prostora, a što je najvažnije, povezuje djecu – ističe Klisura.


Kultura na marginama

Zbog toga što predstavlja pravu riznicu dječije pjesme i svih svojih vrijednosti ova manifestacija, ali i ustanova koja je organizira, morala bi imati mnogo veću podršku.

- Ovo je jedna lijepa značka na grudima grada, koju često zaboravljaju ovi jesu ili nisu političari. Ponekad dođu da se uslikaju, a festivalu ne daju značaj koji bi trebao imati. Uposlenici Centra za kulturu svih ovih godina široko otvaraju srca, u skladu sa mogućnostima koje imaju, ali festival nema podršku ni od Gradske uprave, a posebno kantonalnih vlasti, a o višim nivoima da i ne govorim. Kultura je na marginama po svemu, prije sve po odnosu prema Centru za kulturu, jer je i ova ustanova svedena na priču koja traje od 1996., da je kultura potrošnja, a ne nadgradnja. Veliki broj uposlenih izdvaja pare za kulturu, koje idu negdje drugo, a prije svega za plate političara – ističe Klisura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.