LJEPOTA I MODA

U sedam koraka naučite kako sačuvati preplanulu put nakon sunčanja

Hidratacija tijela

(J. Be.)

31.7.2014



Godišnji odmor vam je prekratak i želite sačuvati teško stečenu put što je duže moguće? Držite se ovih savjeta i rezultati neće izostati

1. Piling prije sunčanja


Postavite dobre temelje za preplanulu put. Prije izlaganja suncu napravite kvalitetni piling tijela i odstranite sve mrtve stanice. Tako pripremljena koža i otvorene pore bolje će "upiti" sunčevu svjetlost, osigurati vam lakše tamnjenje pa će i preplanula put duže trajati.

2. Zaštitne kreme s visokim faktorom

Boja koju ste postigli postepenim izlaganjem duže će biti postojana od brzog "pečenja" na najjačem suncu. Pritom ne zaboravite redovno aplicirati preparate za zaštitu s visokim zaštitnim faktorom na sve izložene dijelove tijela.

3. Hidratacija tijela

Boja će vam biti postojanija ako kožu nakon sunčanja održavate vlažnom, mekom i glatkom. Priuštite si svakih nekoliko dana njegujuću kupke na bazi maslinovog ulja ili kokosa, a obavezno se mažite omiljenim hidratantnim mlijekom ili maslacem za tijelo.

4. Jaka kemijska sredstva za tuširanje

Izbjegavajte jake sapune u ličnoj higijeni, pa će vam i preplanula put duže potrajati. Izbjegavajte šokiranje organizma s iznimno hladnom ili vrućom vodom – pametno bi bilo istuširati se s mlakom vodom.

5. Trljanje peškirom

Želite li zadržati boju nakon ljetovanja, zaboravite na frotirne peškire i snažno trljanje tijela nakon tuširanja ili kupanja. Poželjnije je osušiti se na zraku. Dodatan efekt postići ćete ako na mokru kožu aplicirate dječje ulje za tijelo i tako se prepustite strujanju ljetnoga zraka u domu.

6. U borovom hladu

Održavajte preplanulu put "skrivanjem" u hladu. Da, dobro ste pročitali. Sunčeve zrake doprijet će do vas i u hladovini, ali će onemogućiti da izgorite. Ne zaboravite na hidratizaciju! Popijte barem osam čaša vode dnevno, a koristan će biti i zeleni čaj.

7. Narandžasta i zelena hrana

Preplanula put i karotenidi vole se javno. Ovi pigmenti koji se nalaze u povrću i voću narandžaste, crvene i zelene boje zaslužni su za tamnjenje kože, a pomoći će vam i da održite boju postojanom. U svakodnevnu prehranu stoga ubacite paradaiz i papriku. Smutite fini smoothie od mrkve, kajsije, dinje i breskve, a jedite i mnogo špinata, kelja, kupusa te zelene salate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.