LJEPOTA I MODA

Zašto nas sunčane naočale čine privlačnijim

Modni detalj koji ističe simetriju lica

(A. Sm.)

25.8.2014

Nije samo stvar u tome da naočale odlično sakrivaju mamurluk, bore oko očiju ili činjenicu da vam se nije dalo da se šminkate - postoje i drugi razlozi zašto nas ovaj modni detalj čini privlačnijim.

Čim stavite naočale za sunce izgledate ljepše i atraktivnije? Ne čini vam se, ovo je zaista tačno, dokazali su stručnjaci nakon opsežnog istraživanja.

Jedan od njih je objektivan - još davno je potvrđeno da je ključ ljepote u simetriji kojom se, nažalost, rijetko ko od nas može pohvaliti. Ali, naočale stvaraju utisak simetrije i proporcije.

Osim objektivnih razloga, tu su i kulturološki koji ukazuju na vezu naočala za sunce i našeg poimanja ljepote. Kada biste pripadniku nekog plemena u Africi stavili naočale i pitali njegove sunarodnike kako izgleda, vjerovatno biste dobili odgovor "smiješno". Ali, u zapadnoj kulturi, situacija je potpuno drugačija. Naočale za sunce počele su da se koriste dvadesetih godina 20. stoljeća, prvobitno kao zaštita prilikom rizičnih vodenih i zimskih sportova što im je obezbijedilo epitet "avanturistički i opasan". Kasnije su ih popularizovale holivudske zvijezde koje su im dale dozu glamura.

Postoji još jedan razlog - tajnovitost. Oči su ogledalo duše u kojima dobar posmatrač može skenirati nečiju inteligenciju i karakter, a kada su sakrivene, nastaje doza misterije. A kao što potvrđuju mnoga istraživanja, više nas privlače ljudi koje ne možemo u potpunosti da "provalimo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.