Bh. ljepotica Ana Marija Jurišić ostvarila svoj američki san

Snimila reklamu za "Rebecca" kupaće kostime

Eset MURAČEVIĆ

- Iako sam dugo, tačnije devet godina, trenirala tenis i bila u potpunosti sportski tip, daleko od interesovanja za izgled, oblačenje i modne trendove, od 16. godine život mi se naglo promijenio, kaže bh. ljepotica Ana Marija Jurišić iz Kiseljaka koja je Bosnu i Hercegovinu predstavljala na dva takmičenja ljepote – "Miss United Nations" i "Miss International". Nakon što se preselila u Ameriku ona je počela proživljavati svoj američki san. Nedavno je snimila reklamu za "Rebecca" kupaće kostime sa poznatim fotografom Richom Jacksonom, a niz je i drugih projekata koje je začinila svojim osmjehom i svojom ljepotom.

-Manekenstvom sam se počela baviti sa 16 godima bez ikakvog iskustva, kaže Ana Marija. Direktno sa teniskog terena znala sam izlaziti na pistu, pod blještava svjetla reflektora. Moji prvi manekenski koraci vezani su za "Nivea fasion week" u Sarajevu, koji je za mene bio nešto veliko, nešto čemu sam maštala i sanjala. Jedna od osoba koja mi je najviše pomogla u karijeri jeste, meni osobno i najdraža i naprofesionalnija, Aleksandra Bogičević-Dulanović. Ona je uz mene od samog početka karijere do danas. Moje prve fotografije, poziranje, savjeti, učenje o modi i sve drugo iz ovog posla vezano je uz nju. Osim što sada imamo prijateljski odnos smatram da svaka djevojka na početku svoje karjere treba imati "svoju Aleksandru" to jeste profesionalnog fotografa koji zna sve o fotografiji i koji savjetima uveliko olakšava prolazak ovim, prilično trnovitim, putem. Ja u Bosni i Hercegovini nemam agencije koja stoji iza mene. Da budem iskrena i nemam neku želju da sarađujem sa bilo kojom od njih. Imam u New Yorku matičnu agenciju "Stars models" i dva menadžera Jorge Fuentesa i Roc Andersona sa kojim sarađujem. Prezadovoljna sam našom saradnjom.   

Ipak, bilo  je poslova i u našoj zemlji?

- Da. U Bosni i Hercegovini  sam svojevremeno učestvovala u kampanji "Budi dio igre" za Lutriju BiH, koja je ujedno jedna od meni najdražih kampanja jer sam je radila  u svojoj državi, a samo snimanje, od prvog do zadnjeg dana, bilo je, ne samo posao, već i zabava. Oduševio me fotograf Jasmin Fazlagić koji je radio fotke. Njegove fotografije su izazivale mnoge pohvale vani na svim kastinzima na kojima sam se pojavljivala.

Inače, kako sama kaže, u posljednje vrijeme suočava se sa čestim pitnjima novinara  vezanim za njen izgled, nos, veličinu grudi.

- U posljednje vrijeme sve više dobijam upita od strane medija o tome da li sam, zaista, operisala nos, da li i gdje imam ugrađene silikone, šta od estetskih operacija sam radila na sebi. Ja nisam nikakva silikonska ljepotica. Nisam na sebi vršila nikakve plastične operacije, nisam operisla nos niti sam u bilo koji dio svog tijela ugrađivala silikone. Zašto bih, uostalom, kvarila ljepoote sa kojima me obdarila majka priroda. Inače, nemam ništa protiv estetskih zahvata. No, ja osobno na sebi nisam radila ništa niti planiramu u skorije vrijeme. Svaka djevojka, a posebno ona koja se bavi poslom kojim se bavim i ja, a kojoj je izgled presudan, mora dosta vremena posvetiti njezi svog tijela. Jedini zahvat koji sam radila na sebi je "Microblading", japanska metoda iscrtavanja obrva. I nju sam radila javno pred kamerama, odnoso snimali smo čitav proces kako bi druge djevojke mogle vidjeti prednost te metode. Što se tiče pitanja o mogućim operacijama nosa kojeg kod mene najviše komentiraju, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i vani,  mogu samo reći da sam sretna jer me mama ovakvu rodila. Što se mojih grudi tiče, mogu reći da nigdje ne postoji pravilo da mršava djevojka ne može imati malo veće grudi tako da sam sa veličinom svojih presretna. Sve mi se nekako poklopilo i na sebi nemam nikakve plastike.

Budući planovi?

- Imam novi ugovor sa "CyrusModels" agencijom sa kojom punom parom radim posao koji obožavam. Angažovana sam na izradi kataloga za kupaće kostime dizajnerice Judith Barnes u Miamiu. Teče saradnja i sa brazilskim fotografom Flávio Iryodom na editorijalu za indijskog dizajnera Sha Ali Ahmada. Poslovne ponude stižu sa svih strana tako da jedva uspijevam uskladiti termine, kaže Ana Marija Jurišić.

NA VRH

Podijeli članak na