MODA

Bori se s vitiligom, a postala je zvijezda prestižnog magazina

Uzrok bolesti nepoznat

Avaz.ba

19.2.2019

Manekenka Vini Harlou (Winnie Harlow) pozirala je za "Sports Illustrated Swimsuit". Iako su joj mnogi govorili da neće uspjeti, ona je dokazala suprotno. Kaže da je ovime ostvarila svoj životni san. 

Novi broj časopisa "Sports Illustrated Swimsuit" donosi seriju izazovnih fotografija s manekenkom Vinie Harlou (24), u jedva primjetnim kupaćim kostimima. Harlou je inače već radila za poznata imena iz svijeta mode, kao što su "Marc Jacobs", "Coach", "Moschino", "Desigual", "Nike", "Tommy Hilfiger" i "Victoria's Secret".

- Pozirati za "Sports Illustrated Swimsuit" je ostvarenje mojih snova - rekla je manekenka Vini.

Fotografije s ovom lijepom Kanađankom snimljene su na Bahamima i objavljene na Instagram profilu časopisa, a ostat će zapamćene po tome što je ovo prvi put da za jedan takav časopis pozira djevojka s, kako su napisali, vidljivo "nesavršenom" kožom.

Vini boluje od takozvanog vitiliga, stanja koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože, a koje se očituje kad melanociti, ćelije odgovorne za pigmentaciju kože, odumru ili postanu nestabilne za funkcioniranje.

Kupaći kostimi koje nosi malo toga ostavljaju mašti, a na jednoj je fotografiji Vini prekrivena samo pareom zlatne boje ispod kojeg je gola.

Činjenica da nosi kupaće kostime za "Sports Illustrated Swimsuit", kako piše "DailyMail", velika je pohvala njenom dosadašnjem radu, ali i njenoj ličnosti, budući da je s vremenom postala svojevrsno zaštitno lice za vitiligo te da neprestano radi na tome da okolina bolje prihvati ovu kožnu bolest.

Uzrok vitiliga je inače nepoznat, ali istraživanja pokazuju da je vjerovatno riječ o autoimunološkom poremećaju u kojem tijelo "greškom" napada svoje ćelije. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.