NJEGA

Šta sve možete napraviti bez odlaska kod kozmetičarke?

Pilinzi za lice koje obavljate u kozmetičkim salonima, obično spadaju u hemijske pilinge, koje samo stručnjak može obavljati, jer ako se ne rade kako treba, mogu biti vrlo agresivni prema koži i izazvati neželjene reakcije

Njega kože počinje njenim adekvatnim čišćenjem. ILUSTRACIJA

A. F.

6.11.2022

Znamo da se odlaskom u salon uštedi na vremenu i da je u brzoj i stresnoj svakodnevici lakše imati nekog kozmetičkog stručnjaka koji će nam se, makar jednom mjesečno, posvetiti i pobrinuti se za sve potrebe naše kože. Međutim, sad kad je poželjno biti kod kuće i kada imate vremena na pretek, posvetite ga njezi kože. 

 Čišćenje lica

To što ne koristite šminku u ovom periodu, ne znači da treba zapostaviti higijenu lica, baš naprotiv, to vam daje priliku da joj se dodatno i detaljnije posvetite na pravi način. Za početak, obavezno čistite svoje lice ujutro i naveče, jer se na njemu, iako ne koristite šminku, i dalje gomilaju sva prljavština i odumrle ćelije kože.

Njega kože počinje njenim adekvatnim čišćenjem. Za čišćenje lica, najbolje bi bilo pri ruci imati micelarnu otopinu, koja odgovara vašem tipu kože i koja će najbolje i najefikasnije očistiti svu prljavštinu s vašeg lica.

Ako to nije slučaj, nemojte očajavati, jer lice možete očistiti i umivanjem, pomoću tople vode i nekog proizvoda neutralne pH vrijednosti, koji će biti blag prema vašoj koži. Ovo naglašavamo jer je većina sapuna dosta agresivna prema koži lica i može je samo dodatno isušiti i prouzrokovati ti probleme s kožom.

Nakon umivanja, lice obavezno obrišite posebnim ručnikom koji ne koristite i za brisanje ruku i blago ga utapkavajte u kožu kako biste pokupili svu vodu s njega. Nije dobro ostaviti lice da se samo osuši, jer ćete tako samo još više isušiti kožu.

 Piling lica

Pilinzi za lice koje obavljate u kozmetičkim salonima, obično spadaju u hemijske pilinge, koje samo stručnjak može obavljati, jer ako se ne rade kako treba, mogu biti vrlo agresivni prema koži i izazvati neželjene reakcije. Zato je, za razliku od njega, piling lica u kućnoj varijanti, uz pomoć proizvoda koje vjerovatno imate kod kuće i više nego poželjno, a i sigurno.

Ako imate izrazito suhu kožu, predlažemo vam da izbjegavate pilinge s granulama, odnosno one koji sadrže zrna šećera, sitnih sjemenki, kafe ili praha košpica i da koristiš tekuće pilinge. Preporučuje se da se njega kože zasnovana na pilingu lica radi jednom sedmično, jer prečesto korištenje pilinga može učiniti kožu preosjetljivom.

Njega usana

Njega kože podrazumijeva i njegu kože usana. Usne su kao i lice na sobnim temperaturama, sklone isušivanju, stoga i njih možete njegovati na isti način. Piling za usne možete napraviti pomoću šećera i meda. Napravite smjesu od kristal šećera i meda, nanesite je na usne i blago je utrljajte prstima na usne. Šećer će uspješno eliminisati mrtvi sloj kože s njih, dok će ih med dodatno hidratizovati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.