LUKSUZ

Ovo je deset najskupljih satova na svijetu

Danas satovi dostižu milionsku cijenu

Breguet Classique Grande Compilation 1907BA-12 - Avaz
Blancpain 1735 Grande Complication - Avaz
Louis Moinet Magistralis - Avaz
Hublot Black Caviar Bang - Avaz
Patek Philippe Sky Moon Tourbillon - Avaz
+5
E. T.

8.4.2023

Nositi sat nije samo puka potreba za vremenskom orijentacijom. Odavno je to stvar prestiža. 

Tako danas satovi dostižu milionsku cijenu. Ovo je spisak deset najskupljih. 

1. Breguet Classique Grande Compilation 1907BA-12

Ovaj klasični model kompanije Breguet predstavljen je kao dio Classique Tourbillon serije, a može se slobodno reći da je to umjetničko djelo koje se nosi na ruci. Breguet sat ima bazu i papučice napravljene od 18-karatnog zlata. Poleđina mu je napravljena od safirnog kristala. Košta 873.400 dolara..

2. Blancpain 1735 Grande Complication

Blancpain 1735 model predstavljen je 1991.godine, prije nego što su CAD tehnike bile ustanovljene. S tim na umu, ekskluzivnost dizajna ovog sata je zaista nevjerovatna. Iako je njegov mehanizam prilično tanak, on ima pravu snagu. Vrlo rijetko model ovog sata možemo vidjeti dostupne za kupovinu. Rezerva energije ovog modela traje osamdeset sati, kućište ima prečnik od 42 mm, dok je njegova cijena 800.000 dolara.

3. Louis Moinet Magistralis

Magistralis je veličanstveni komad horološke umetnosti, sa hronografom, fazom mjeseca i drugim funkcijama, koji sadrži jedan komadić pravog nebeskog meteorita, Dhofar 459. U sebi sadrži Vallee de Joux kalibar, kreiran u Ženevi pre više od 100 godina. Svjetlucave iskre njegovog crnog guilloche brojčanika su u fenomenalnom kontrastu sa četiri podbrojčanika koji su svijetlo smeđe boje. Njegovo kućište napravljeno je od 18-karatnog zlata, a cijena je 860.000 dolara.

4. Hublot Black Caviar Bang

Hublot Black Caviar je vjerovatno jedan jedini sat koji biste prepoznali i sa velike udaljenosti. U potpunosti crn, sa kazaljkama obloženim rodijumom, baza ovog časovnika sadrži 6 titanijumskih šarafa. Brojčanik je napravljen od polirane crne keramike, uz nezaobilazni safirni kristal. Na bazi ovog modela nalazi se 179 dijamanata, dok je na kućištu raspoređeno 322, a na kopči 30 dijamanta. Cijena mu je veća od milion dolara.

5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon

Patek Phillipe Sky Moon Tourbillon nije samo sat, to je umjetnički komad, statusni simbol i obilježje životnog stila. Ovaj sat košta 1.45 miliona dolara. 

6. Vacheron Constantin Tour de I’lle

Za ovaj sat se tvrdi da je najspektakularniji, najkomplikovaniji na svijetu. Samo sedam ovih modela će biti napravljeno, što ga ujedno čini i najeksluzivnijim satom. Ovaj model dobio je prvu nagradu na 2005 Grand Prix d’Horlogerie de Geneve zbog svog izvanrednog dizajna. CIjena - 1.400.000 dolara.

7. Hublot Classic Fusion Haute Joaillerie

Ovaj sat je uređen sa više od 1.184 dijamanta. Ima ručno navijajući mehanizam iz Švcarske smješten u kućište od bijelog zlata, prečnika 45 mm. Sa cijenom od milion dolara, ovaj model odiše ekskluzivnošću. Samo osam će ih biti napravljeno.

8. Roger Dubuis Excalibur Quatuor

Cijena ovog modela iznosi 1.125 miliona dolara, zbog samo jednog razloga – njegovo kućište napravljeno je od silikona, koji je dosta lakši i jači od titanijuma. Sam njegov izgled dovoljno govori u prilog činjenici da je ovo jedan od najluksuznijih satova na svijetu, a samo tri takva će biti proizvedena.

9. Jaeger LeCoultre Hybris Mechanica

Sa cijenom od 1.474 miliona dolara, ovaj sat bio je najkomplikovaniji prije nekoliko godina, sa čak 26 komplikacija. Njegovo kućište napravljeno je od 18-karatnog bijelog zlata, sa prečnikom od 45 mm.

10. Greubel Forsey Art Piece 1

Ovaj model sata predstavlja pravi umjetnički luksuz, sa cijenom od 1.6 miliona dolara. Unikatni aspekti njegovog dizajna su mikroskopske skulpture koje se nalaze u njegovoj unutrašnjosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.