SMETA LI VAMA

Reklama za bikini razbjesnila konzervativce, jasno je i zašto

Australski brend bikinija našao se na meti kritika zbog videa muškarca koji pozira u ženskom kupaćem kostimu

Muškarac reklamira bikini. Instagram

M. Z.

22.1.2024

Australski brend bikinija našao se na meti kritika zbog videa muškarca koji pozira u ženskom kupaćem kostimu.

Mnogi se uzrujali

''Moana Bikini'', brend kupaćih kostima u vlasništvu body positive influencerice Karine Irbi (Irby), u subotu je na Instagramu podijelio video modela Džejka Junga (Jake Young) kako hoda u bijelom jednodijelnom kupaćem kostimu od 130 dolara. "Opsjednuti smo ovime", stoji u opisu objave.

Video je uzrujao mnoge. Optužuju ''Moanu Bikini'' da "dopušta muškarcima da zadiru u ženski prostor". "Je li to muškarac? Mislila sam da se bavite osnaživanjem žena? Čini se da muškarci pokušavaju preuzeti sve što je ženama sveto", napisala je jedna korisnica.

"Oprosti, 'Moana', ali ovako ne osnažuješ žene. Ovo opet daje muškarcima moć nad nama i govori da oni to rade bolje", "Užasan marketing", "Zašto se svi toliko trude biti woke?", neki su od komentara. Neki pišu da su prestali pratiti stranicu i da više neće kupovati ''Moana'' proizvode.

Iz ''Moana Bikinija'' oglasili su se o kritikama. "Ako vas Jake u našem bikiniju toliko uznemiruje, smatramo da je to vaš problem", napisao je brend u odgovoru jednom nezadovoljnom pratioci. Džejk se također branio.

"Postoji mnogo različitih tipova žena, i to drugačije anatomije od onoga što vi smatrate 'normalnim'. Nisam žena niti sam to ikad tvrdio. Ovaj post jednostavno osnažuje manjinu i ja sam zahvalan na tome. Tvoja mržnja je odraz tvoje nesigurnosti, ne moje", napisao je model.

Bilo i pozitivnih komentara

Nekoliko pratilaca također je branilo video i hvalilo ''Moanu'' za njenu "predanost inkluzivnosti", a jedna je korisnica komentirala: "Opsjednuta sam! Hvala vam što uvijek uključujete sve veličine i modele! Razlog broj jedan zbog kojeg ću uvijek podržavati vaš brend."

"Mnogi komentatori koriste se izlikom da vjeruju da je to 'vrijeđanje žena', dok je u stvarnosti sasvim jasno da su homofobi i imaju problem s tim da neko svoju seksualnost izražava ponosno i samouvjereno", objasnili su iz brenda za Daily Mail, prenosi Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.