PROVEDENA ANKETA

Ako se pitate trebaju li muškarci brijati pazuhe, evo odgovora

Profesor s Univerziteta Harvard Danijel Liberman kaže kako je moguće da dlake ispod pazuha služe kako bi muškarci mirisom znoja privukli žene

Poželjno je da muškarci održavaju higijenu pazuha. Instagram

M. Z.

8.2.2024

Moraju li muškarci imati dlakave pazuhe? Na ženama taj "prirodni look" i nije tako privlačan, no kako je kad je riječ o muškarcima? Odgovor na ovo pitanje dali su čitaoci portala Men`s Health, koji uglavnom smatraju da i muškarci trebaju brijati pazuhe.

52 posto tvrdi da briju dlake iz estetskih razloga

U anketiranju su učestvovala 4.044 muškarca, a njih 68 posto odgovorilo je da briju dlake na spomenutom području. Nešto više od polovine, njih 52 posto tvrdi da briju dlake zbog estetskih razloga, a 16 posto ispitanih muškaraca dlake brije zbog vježbanja.

Profesor s Univerziteta Harvard Danijel Liberman (Daniel Lieberman) kaže kako je moguće da dlake ispod pazuha služe kako bi muškarci mirisom znoja privukli žene. Odnosno da je neki prahistorijski instinkt. Ispod pazuha se nalaze apokrine žlijezde koje izlučuju znoj.

Taj znoj se sastoji od steroida, lipida, proteina i ostalih hemikalija koje šalju "informacije". Primjerice, vaši su preci možda trebali dlake pod pazuhom kako bi u njima sačuvali miris znoja za privlačenje partnerice.

Poželjno je da se obrijana

Tek jedan od desetorice muškaraca tvrdi da nikada nije obrijao spomenute dlake. Zanimljivo, nauka nam nije dala egzaktan odgovor na to zašto muškarci imaju dlake na pazusima. Moguće je da su jednom te dlake služile da privuku ženu mirisom znoja, kako kaže Liberman, no danas to svakako nije slučaj, stoga je preporuka da svakako obrijete dlake i oslobodite svoje pazuhe, piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.