PRAVILO 5,5 CM

Razmišljate da se ošišate: Pomoću ovog trika ćete znati da li vam bolje stoji duga ili kratka kosa

Pomoći će ako ste oduvijek željeli kratku frizuru, ali se bojite da vam možda neće pristajati

Instagram

E. Ag.

12.2.2024

Kada odlučujete o frizuri koju ćete imati, najvažniji je vaš stil života, ali i ukus. Ali može da pomogne i formula. Stručnjaci brenda za njegu kose „John Frieda“ smislili su „pravilo 5,5 cm“, za koje kažu da pomaže u izračunavanju optimalne frizure za vaš oblik lica. To je zgodan i zabavan način da vidite šta kažu brojke. Pomoći će ako ste oduvijek željeli kratku frizuru, ali se bojite da vam možda neće pristajati ili ako oduvijek imate kraću kosu, a raspoloženi ste da je pustite da poraste, piše magazin „Glamour“.

Šta je „pravilo 5,5 cm“

Prema stručnjacima iz brenda „John Frieda“, u formuli se računa udaljenost između brade i ušne resice, kako bi se odredilo pristaje li vam više duga ili kratka kosa. Ako je izmjerena dužina manja od 5,5 cm, stručnjaci kažu da će vam kratka frizura odgovarati. S druge strane, ako je udaljenost viša od 5,5, duža kosa će vam ljepše pristajati, piše Najžena.rs.

Kako pravilno izmjeriti

Stanite ispred ogledala. Uzmite olovku i postavite je vodoravno ispod brade. Uzmite lenjir i postavite ga pod pravim uglom u odnosu na olovku i pogurajte do nivoa ušne resice. Izmjerite udaljenost od uha do brade, vertikalno prema dolle. Naravno, matematička formula nije presudna za odabir frizure, ali možda može pomoći u donošenju odluke. U obzir uzmite i oblik lica, kao i teksturu kose koji igraju važnu ulogu u izboru savršene frizure. Jedna od najvažnijih stvari je da vam kosa bude njegovana i uvijek čista, jer to doprinosi cjelokupnom utisku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.