NJEGA

Ljepota dolazi iznutra: Ovo su saveznici čvrstih noktiju

Ukoliko imate nedostatak vitamina B12, nokti vam mogu dobiti plavičastu nijansu sa smeđom pigmentacijom

Zdravi nokti. Facebook

Z. K.

10.6.2024

Keratin je protein koji gradi nokte, kosu i kožu te osigurava njihovu čvrstoću. Osim vanjskih tretmana i zaštite noktiju, potrebno je zdravo se hraniti kako bismo izgradili lijepe i zdrave nokte. 

Neke od namirnica koje odlično djeluju na zdravlje noktiju, kože i kose su riba, alga spirulina, bademi, sjemenke konoplje, bundeve, čija i suncokreta, jaja, jogurt, zeleno lisnato povrće, batat, zobene pahuljice i orasi.

Zeleno povrće

Svi imamo različite nokte, iako se te razlike ne vide tako lako, poput razlika u kosi ili očima. Ne rastu istom brzinom - neki su tvrdi, neki meki, neki ispucali, lomljivi, posebno kod žena.

Čvrsti i lijepi nokti želja su svih žena, a mnoge poseže za geliranim noktima ili trajnim lakom, jer nemaju vremena da se brinu o svojima. A da bi bili lijepi, čvrsti i zdravi, noktima su potrebni minerali, vitamini i nutrijenti.

Biotin je vitamin grupe B, poznat pod imenom B7. Jedna studija na ispitanicima koji su patili od lomljenja noktiju i pili 2,5 miligrama biotina dnevno od šest sedmica do sedam mjeseci, pokazala je poboljšanje simptoma kod 63 posto učesnika. Ovaj vitamin nalazi se u žumancetu, kvascu, avokadu, slatkom krompiru i orasima.

I svi drugi vitamini B grupe bitni su za zdravlje noktiju. Ukoliko imate nedostatak vitamina B12, nokti vam mogu dobiti plavičastu nijansu sa smeđom pigmentacijom. Folati (vitamin B9) su, također, neophodni za obnavljanje ćelija i rast noktiju.

Za sprečavanje ovih nedostataka, preporučene količine za odrasle su 2,4 mikrograma vitamina B12 i 400 mikrograma folata. Folata ima u zelenom povrću, grahu i grašku, leći, orasima, avokadu, a vitamin B12 naći ćete u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima.

Manjak željeza

Zbog nedostatka željeza, korijen nokta nema dovoljno kisika, mogu se javiti vertikalne strije duž nokta, a ploča dobiva ispupčen oblik, odnosno formu kašičice. Ovi nedostaci su češći kod žena. Željeza ima u mesu, ribi, jajima, zelenom povrću, kikirikiju i grahu.

Vertikalne strije duž noktiju mogu biti znak nedostatka magnezija. Smatra se da je potrebno 400-420 miligrama magnezija dnevno muškarcima i 310-320 miligrama dnevno ženama. Ima ga u svim žitaricama, bademima, kakau, bananama, kinoi, indijskom orahu, crnom grahu i zelenom povrću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.