LJUBAV I VEZE

Zajednički bankovni račun je ključ uspješne veze

CDM
02.08.2018 14:54

Foto: Ilustracija

Dokazuje li se ljubav svakodnevnim sitnim iznenađenjima, poklonima, cvijećem i romantičnim večerama? Ne.

Ništa više nije toliko snažan dokaz ozbiljnosti i posvećenosti kao zajednički račun u banci. Tako je pokazala studija u kojoj je učestvovalo 900 mladih muškaraca i žena koji žive s partnerima.

Istraživanje su proveli psiholozi sa univerziteta u Ajovi, koji su zaključili da ključ uspješne veze leži u tome da parovi zajednički upravljaju novcem.

Istraživači su ispitanicima postavljali pitanja poput: “Koliko ima izgleda da vaša veza bude dugovječna?” ili “Koliko ste posvećeni u odnosu?”

Rezultati su pokazali da zajednički bankovni račun čuva odnos parova koji žive zajedno, ali nisu vjenčani niti vjereni. Oni tada imaju jaču, stabilniju vezu i više su posvećeni jedno drugom.

Studija je također pokazala da su parovi koji žive zajedno, imaju zajednički račun i nemaju planova da se vjenčaju, jednako sretni kao i oni koji žive zajedno i planiraju vjenčanje. S druge strane, ako imaju razdvojene račune, sve se mijenja.

- Kada parovi troše novac s iste kartice, ne samo da unapređuju svoju imovinu zajednički i donose zajedničke odluke već stvaraju ekonomsku zajednicu s identitetom "mi" - navodi se u saopćenju psihologa.

Tagovi

Veza Brak Novac
NA VRH