TERAPEUTI OTKRILI

Četiri problema zbog kojih su žene najčešće nesretne u braku

Razlike u razmišljanjima mogu dovesti do velikih razmirica između bračnih drugova

Kako spasiti brak. Printscreen/Herway

E. Ag.

6.2.2023

Brak je uzbudljivo, ali ponekad i vrlo teško putovanje za dvoje ljudi. Često postoji ljubav, ali problemi koji se pojavljuju u svakodnevnom životu i razlike u razmišljanjima mogu dovesti do velikih razmirica između bračnih drugova. 

Bračni terapeuti otkrili su neke od najčešćih razloga zbog kojih su žene nesretne u braku.

Osjećam da me moj muž ignorira

Psihoterapeuti i savjetnici su vidjeli puno nesretno udatih žena koje većinom za to krive svoje muževe. Često navode da njihovi muževi puno rade i piju, zabavljaju se samostalno ili stalno gledaju sport. Rezultat je isti - žene se osjećaju zanemareno, napušteno ili usamljeno. A sve može rezultirati negativnim osjećajima poput bijesa. Žene to mogu "liječiti" na različite načine, možda će početi piti, fokusirat će se na to da im dom bude besprijekorno čist ili će utonuti u depresiju ispred TV-a. Također će se možda žaliti muževima i započinjati svađu. No svađe nisu toliko loša stvar jer to znači da se par pokušava povezati.

Međutim, žene trebaju puno jače veze sa svojim muževima, ali često u brakovima upravo izgube vezu sa sobom i svoj identitet. Žene se često fokusiraju na potrebe i želje muža i djece. Na ženama je još uvijek veliki pritisak zbog njih samih i njihovih domova, djeca moraju biti savršena, a potrebe muža zadovoljene te su zbog toga istisnute iz svojih života.


Žene se osjećaju zanemareno. Printscreen/Herway

Moj suprug me ne poznaje i ne primjećuje

Osim svega gore navedenog, puno žena osjeća da ih suprug uopće ne poznaje. Može izgledati kao da suprug nije prisutan ili da ne primjećuje kada je uznemirena, čak ni kada je promijenila frizuru. Ovaj osjećaj neprimijećenosti se pogoršava ako muškarac ima sasvim drugi pristup drugim članovima obitelji ili prijateljima. Možda se pita zašto on može slušati i odgovarati njima, ali ne i njoj.

Kako to da on može pomoći prijatelju koji ima problem s automobilom ili svojoj majci s čišćenjem lišća, ali vječno ignorira njezine zahtjeve za održavanje vlastitog kućanstva? S vremenom se supruge počnu osjećati necijenjenima što onda opterećuje brak. Muž joj više nije privlačan, a on se pita što se dogodilo s njihovim ljubavnim životom. Lako se vrtjeti u tim osjećajima poput ljutnje i nedostatka poštovanja. Što se prije to prekine, to su bolje prognoze za brak.

Brak nam je dosadan

Jedna od glavnih zabrinutosti udatih žena je spoznaja da je njihov brak monoton, a muž ništa ne želi poduzeti po tom pitanju. Naravno, svaki odnos treba nove stvari i svježinu kako bi ostao zanimljiv i živ. Muž može biti sretan što vodi staložen život ispunjen rutinom, ali žena želi interakciju, nešto što daje život. Možda bi zajednički hobi bio rješenje ili neki kurs. Naprimjer, par bi trebao malo razmisliti koje zajedničke vrijednosti i interese dijele, šta im je zabavno te zatim pronaći nešto što će se pretvoriti u smislenu zajedničku aktivnost i održati brak zanimljivim.

Svaki odnos treba nove stvari. Printscreen/Herway

Seksualni život ne zadovoljava moje potrebe i želje

Najčešći razlog zbog kojeg su udate žene nesretne je seksualna nekompatibilnost. Žene osjećaju da ih muževi ne razumiju u najintimnijim situacijama i ne mare za njihovo seksualno zadovoljstvo. Njega ne zanima zanimljiva predigra, što partnericu uzbuđuje, njene erogene zone i slično. Jednostavno ga ne zanimaju detalji. Na kraju se dogodi da žene samo čekaju da se seks završi. Uz neke iznimke, brak je nepotpun bez seksualnog zadovoljstva. Loš seksualni život potiče žene da preispitaju budućnost veze i da se osjećaju zanemareno, ali i da se pitaju koliko mogu izdržati.

Bračne nesuglasice. Printscreen/Herway

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.