NE ŽELE PRIZNATI

Najveći muški strah nije preljuba: Ovo ih najviše plaši u vezi

Ako vanjski utjecaji ugroze muškarčevu snagu ili sposobnost, on može da iskusi anksioznost, stres i očajničku želju da povrati kontrolu

Tjeskoba utječe na njihove odnose na neopisive načine. Printscreen

E. Ag.

1.3.2023

Ako vanjski utjecaji ugroze muškarčevu snagu ili sposobnost, on može da iskusi anksioznost, stres i očajničku želju da povrati kontrolu. Međutim, budući da je manje vjerovatno da će muškarci podijeliti svoja osjećanja, tiha tjeskoba utječe na njihove odnose na neopisive načine.

On želi da riješi, progura ili odagna svoje strahove, ali ne želi da ih prizna drugima.

U međuvremenu, njegova partnerica može da osjeti njegovu zabrinutost, ali možda neće moći da uperi prst na problem, što rezultira nepovezanošću i nedostatkom razumijevanja. Mogla bi da pomisli da je distanciran, da vara, da je nezainteresovan ili još gore. Ali obično nije tako komplicirano.

Ali u tome leži glavni izazov za zdravu dinamiku odnosa - on to želi da riješi sam i stoga to ne uspijeva komunikacijom, a njegova partnerica zna da nešto nije uredu, ali ne zna šta je to i može pretpostaviti da ima neke veze s njom, čak i ako nema.

Ovo je sedam stvari kojih se muškarci najviše boje u vezama.

Zarađujem li dovoljno novca

Novac je veliki problem, ali ne radi se samo o gotovini, već o tome koliko vjeruje da vrijedi.

Novac predstavlja samovrijednost. Percipirana vrijednost – od svijeta, od nadređenog, od njegove porodice… Sigurnost – za sebe, za svoju porodicu.

Fleksibilnost – životni stil, zbrinjavanje porodice. Dostignuće – za sebe i u očima drugih. Buduća razmatranja – fakultet za djecu, penzija, vjenčanja, odmori…

Iako žene također rade i pridonose tim stavkama, mnogi će muškarci zarađivanje novca i ispunjavanje finansijskih obaveza smatrati svojom odgovornošću.

Kako možete pomoći? Ostanite aktivni u finansijama. Plaćajte sve račune zajedno, bez obzira na to ko daje koliko. Zajednički napor znači da oboje rješavate izazove, a stres dijelite.

Zajednički napor znači da oboje rješavate izazove, a stres dijelite. Printscreen

Jesam li dovoljno postigao u životu

Muškarci se često osvrću unatrag i pitaju se: Šta sam uradio u životu? Koja je moja ostavština? Hoće li me na neki način pamtiti? Da li je to ono što želim? Jesam li sretan?

Ova samoprocjena dovodi do toga da se pitaju žive li život punim plućima.

Kako možete pomoći? Razgovarajte s njim o tome bez osuđivanja. Razgovarajte o tome koje su njegove kratkoročne i dugoročne aspiracije, šta želi za sebe, a šta mu je potrebno od vas da bi to ostvario…

Hoću li izgubiti posao

Posao mu je velika stvar, posebno u teškim ekonomskim vremenima. Ovaj strah navodi muškarce da se usredsrijede na svoj posao. Dok usmjeravaju svoju pažnju na to, druge stvari pate od nedostatka pažnje – porodica, veza itd.

On to vjerovatno ne radi namjerno, ali to dovodi do toga da se žene pitaju zašto ga više nije briga ili se više ne trudi.

Kako možete pomoći? Priznajte problem i stres koji ga prati. Podsjetite ga da ste zajedno u ovome. Ako vam život baci krivu loptu, bit ćete tu – s njim i za njega. Istovremeno ga nježno podsjetite da mu je potrebna ravnoteža. Posao i novac mogu doći i otići… ali vi ste tu i tu treba da bude i njegov trud.


Muškarci se brinu o svojim godinama i privlačnosti. Printscreen

Starim li

Muškarci se brinu o svojim godinama i privlačnosti. Pronalaženje sijedih vlasi, gubitak vida ili stalni umor – te nesigurnosti su kombinacija društvenog pritiska, samoprocjene i osjećanja mučne smrtnosti. Kako možete pomoći?

Kao i vi, on želi da zna da ga još uvijek smatrate privlačnim. Dajte mu do znanja… i pokažite mu.

Gubim li zdravlje

Bilo da je to rezultat čistog odugovlačenja ili invazivnih testova, mnogi muškarci mrze ljekare – sve dok problem ne postane veliki i nešto što se ne može izbjeći. U isto vrijeme, on je zabrinut…

Kako možete pomoći? Podsjetite ga da, ako želi da vidi unuke kako diplomiraju, mora da ostane u formi i ide na redovne preglede kod ljekara.

Da li je moja partnerica seksualno zadovoljna

Ovo pitanje je škakljivo. On želi da zna da radi svoj posao u krevetu, ali ne želi da zna ako ne radi.

Kako možete pomoći? Razgovarajte s njim nježno. Ako on ne radi nešto što volite, nemojte mu reći šta to on radi pogrešno. Razgovarajte s njim o tome. Što zabavnije o ovome razgovarate, manja je vjerovatnoća da ćete mu povrijediti ego. A dobitak od onoga što volite će se povećati jer će on znati i htjeti.

Muškarci se često osvrću unatrag. Printscreen

Jesam li dobar roditelj

Ako razmišlja o očinstvu ili je već otac, većina muškaraca brine se o svojoj sposobnosti o prenošenju znanja, ali i ne prenošenju loših dijelova iskustava svojih roditelja i djetinjstva. Želi da bude uravnotežen, dobar tata. Kako možete pomoći? Ne postoji knjiga pravila za roditeljstvo – to je težak zadatak. Razgovarajte s njim o svojim strahovima, jer se žene također brinu o majčinstvu, i pitajte ga o njegovim strahovima. Dijeleći slične probleme, oboje možete biti ranjivi.

Iznad svega, žene treba da znaju da su muškarčevi strahovi njegovi strahovi i da ga ništa što ona može da uradi neće natjerati da ih preboli. Prvo mora da prizna strah, a zatim krene na put suočavanja s njima.

Iako ona može da stvori okruženje koje je sigurno za njega da razgovara o stvarima, ipak je njegov izbor da to uradi. Nije njen posao da ga natjera na to, niti je njen neuspjeh ako on to ne učini. Najbolje što može da uradi je da bude tu za njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.