NIJE SVAKA SEKSI

Ovo je tip brade koji se ženama najviše sviđa kod muškaraca

Dame vole muškarce s dlakama na licu, a, prema studiji, ispada da su muškarci s određenim tipom brade seksepilniji od drugih

O ukusima se ne raspravlja. Instagram

M. Z.

9.10.2023

Dlake na licu lako mogu utjecati na percepciju muškaraca kod žena – bez obzira na to jesu li obrijani ili imaju brkove i bradu. Žene vole dlake na licu muškarca, prema istraživanju. Ali postoji određeni stil brade koju žene najviše vole.

Previše dječački

Dame će često samo na temelju muških dlaka na licu znati žele li izlaziti s njima ili ne. Međutim, ne radi se o bilo kakvim dlačicama – riječ je ipak o njihovoj zdravoj dozi.

Glatko obrijan muškarac je ugodan na dodir, ali može izgledati previše dječački za neke dame, dok nekima puna brada može biti previše agresivna.

Ali uredna, nekoliko dana stara brada? To im je seksi. To je poput muževne verzije ''šik bez napora''. Ona prezentira zrelost, muževnost i tajanstvenost, kao naprimjer – Rajan Gosling (Ryan).

Brada od 10 dana

Nauka je rekla svoje i ispada da su muškarci s određenim tipom brade seksepilniji.

Studija je 2020. odlučila dokazati ovu tvrdnju kada je 351 ženi i 177 heteroseksualnih muškaraca pokazala fotografije deset muškaraca u različitim fazama rasta dlaka na licu: glatko obrijani, kraća brada, duža brada i potpuno bradat. 

Zamolili su učesnike da ocijene svako lice po privlačnosti, muškosti, zdravlju i sposobnosti roditeljstva. Žene su kao najatraktivnije ocijenile bradu za koju je potrebno oko 10 dana.

Istraživači studije predvidjeli su da bi žene bradata lica mogla smatrati privlačnijima od glatko obrijanih lica. 

Muževne osobine

Kako se pokazalo, poznato je da ženske preferencije muževnih osobina postaju jače tokom plodnijeg razdoblja menstrualnog ciklusa kada se mogu ostvariti prednosti parenja s muževnijim partnerom.

Međutim, pokazalo se da su glatko obrijani muškarci, kao i oni s punom bradom smatrani jednako zdravima i privlačnima.

Najmanje privlačan? I muškarci i žene su se složili da je to brada kojoj je potrebno oko 5 dana nebrijanja, piše YourTango, prenosi 24.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.