POKAZALA STUDIJA

Bez obzira na ljepotu, muškarci bježe od žena koje imaju ovu osobinu

Naučnici smatraju da se razlog za to krije u evoluciji

Razlog više da žene nastave da budu hrabre. Facebook

E. Ag.

4.2.2024

Skoro svaki muškarac voli da vidi njegovanu, učtivu, kulturnu i vaspitanu ženu koja sigurnim korakom gazi naprijed bez potrebe da svoje atribute naglašava pretjeranom šminkom, uskom odjećom ili cipelama s visokom potpeticom.

Ipak, postoji jedno žensko ponašanje koje će odbiti većinu pripadnika muškog spola, tvrde naučnici.

Rezultati istraživanja

Kako je pokazalo istraživanje čiji su rezultati objavljeni prije nekoliko godina u naučnom časopisu "Evolucija i ljudsko ponašanje", muškarcima nije posebno privlačno ako je žena hrabra. Naučnici smatraju da se razlog za to krije u evoluciji, tj. u navici muškaraca da se osjećaju kao jači spol.

U studiji koju je proveo Univerzitet u Sautemptonu, utvrđeno je da su ženama ratni heroji atraktivniji nego "obični" vojnici ili muškarci koji pokazuju hrabrost na drugim poljima kao što su sport ili pomaganje nakon katastrofa. Međutim, kada je riječ o muškarcima, ispostavilo se da im ženski heroizam nije posebno privlačan.

Tokom istraživanja, stručnjaci su na uzorku od 92 žene pokazali hipotetičke profile pripadnika suprotnog spola kako ispoljavaju različite nivoe herojstva u različitim kontekstima kao što su ratno stanje, posao, sport itd. Učesnice su odgovarale na različita pitanja kako bi se otkrilo koliko su im ovi profili atraktivni i pokazalo se da bi većina njih radije izašla s vojnikom koji je odlikovan medaljom za hrabrost.

U naknadnom eksperimentu koji su ovi naučnici potom proveli u Nizozemskoj, na uzorku od 159 pripadnica ženskog spola i 181 muškarca pokazalo se da su vojnici koji su hrabrost pokazali u ratu privlačniji od onih koji su pomagali lokalnom stanovništvu nakon prirodnih nepogoda.

Razlike među spolovima

Međutim, u slučaju muškaraca je sasvim suprotno: utvrđeno je da žene koje su u vojnoj službi i, uopće, dame spremne da rizikuju zarad drugih nisu privlačne muškom spolu, bez obzira na njihov izgled!

- Ovo dokazuje hipotezu da razlike među spolovima u međugrupnim sukobima imaju evolucijsko porijeklo jer samo muškarci imaju koristi od pokazivanja hrabrosti - istakao je psiholog Jost Leunisen, koautor studije.

- U svjetlu fizičkih opasnosti i reproduktivnog rizika, učešće u međugrupnoj agresiji možda nije održiva reproduktivna strategija za žene".

Razlog više da žene nastave da budu hrabre, evolucija podrazumijeva da se stvari neprestano mijenjaju, pa će se tako muškarci vremenom prilagoditi na žensko herojstvo, zar ne?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.