PUTOVANJA

Od Svetog grala do Novog Zelanda

TURISTIČKE ATRAKCIJE Lokacije koje su postale poznate nakon snimanja filma

(A. BEVANDA)

28.9.2014

Brojni filmovi od glumaca i reditelja prave velike zvijezde, čak i od onih koji su godinama bili anonimusi. Osim njih, neki gradovi i posebna čarobna mjesta gdje su te priče snimane postaju prave turističke atrakcije. Danas turističke agencije tu priču koriste kao pun pogodak za posjećivanje sličnih atraktivnih lokacija, koje su "slavu" stekle zahvaljujući filmu.

Petra - Jordan

sveti-gral-indijana

Iz filma “Indijana Džons i posljednji krstaški pohod”

Nezaboravna je scena iz filma "Indijana Džons i posljednji krstaški pohod", kada Indijana i njegov otac moraju odvesti grupu nacista na lokaciju Svetog grala. Ova građevina u jordanskom gradu Petra pokazivala je mjesto gdje je Sveti gral bio sakriven, a otkako je film snimljen, broj turista na mjesečnom nivou popeo se s nekoliko hiljada na milion.

Dvorac “Doune”

Tokom 70-ih i 80-ih montipajtonovci su stvorili široku bazu fanova, a jedan od njihovih najpopularnijih filmova je "Monti Pajton i Sveti gral", satirični prikaz kralja Artura i njegovih vitezova u potrazi za neuhvatljivim Svetim gralom. Film je snimljen u Škotskoj, a producenti su izabrali dvorac “Doune” za neke od scena.

Angkor Vat

Poznato je da je Anđelina Đoli (Angelina Jolie) sina Medoksa (Madox) usvojila u Kambodži. Manje je poznato da je razlog taj što je dosta vremena provela u Angkoru za vrijeme snimanja filma "Lara Kroft: Pljačkaš grobnica". Film je ovu siromašnu i ratom razorenu zemlju stavio na turističku mapu svijeta i Kambodža je od izolirane zemlje postala veoma tražena azijska turistička destinacija. Možda najbolja stvar u filmu "Lara Kroft: Pljačkaš grobnica" je sam Angkor Vat, džinovski kompleks hramova.

Čatsvort haus

Ono što engleske seoske pejzaže čini dobrom filmskom scenografijom su nepregledne zelene površine i kuće koje se naziru u daljinama. Takvo mjesto je i Čatsvort haus u Darbiširu, ogromno imanje koje je nekada pripadalo vojvodi od Devona. Ne samo da je korišten kao pozadina za mnoge filmove nego je i Džejn Ostin (Jan Austen) spomenula imanje u knjizi "Ponos i predrasude". Vjerovatno iz tog razloga producenti filma odlučili su da ovo imanje "odigra ulogu" lijepog doma gospodina Darsija. Kuća je otvorena za turističke posjete.

Rokijeve stepenice

Nekada miran i uspavan gradić Filadelfija danas je prenatrpan turistima koji dolaze da vide čuvene "Rokijeve stepenice". Silvester Stalone (Sylvester Stallone), koji u filmu igra boksera Rokija Balboa, u jednoj sceni trči uz ove stepenice. Zahvaljujući filmu, ova 72 stepenika postala su toliko popularna da je bronzana statua slavnog boksera postavljena u blizini.

Forks i "Sumrak"

Onima koji nisu ispratili filmove iz "Sumrak" serijala Forks je stvarni grad. Iako se film nije tamo snimao, izgled podsjeća na onaj s filmskog platna. Broj stanovništva ovog grada ne premašuje 4.000, ali zbog ogromne popularnosti filma, u gradu se može vidjeti svakog dana više turista nego lokalnog stanovništva koji posjećuju šume, plaže, rijeke...

“Alnvik” dvorac

Zahvaljujući kompjuterskoj grafici i nevjerovatnoj filmskoj fotografiji, dvorac “Alnvik” pretvoren je u školu čarobnjaka Hogvarts za potrebe snimanja filma o Hariju Poteru. I zahvaljujući malom čarobnjaku, ovaj dvorac iz 1096. godišnje posjeti i do 800.000 turista.

Novi Zeland

novi-zeland-100

“Gospodar prstenova” i vječiti Novi Zeland

Nekada slabo naseljen, s više grla goveda nego ljudi, danas Novi Zeland može da zahvali Piteru Džeksonu (Peter Jackson) na novostečenoj popularnosti. Reditelj "Gospodara prstenova" je odabrao ovu zemlju da bi najvjernije prikazao specifičnost lokaliteta same priče. Danas Novozelanđani pozdravljaju milione turista koji ovu zemlju posjećuju da bi otkrili sva mjesta na kojima se film snimao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.