PUTOVANJA

Deset plemenskih zajednica o kojima se malo zna

Oni žive prema svojim pravilima

(A. Sm.)

18.10.2014

Iako se nama ovo čini nestvarno, na svijetu zaista postoje ljudi koji ne znaju što je kaseta ili ploča, a kamo li Blue Ray, koji nikada nisu čuli za Instagram ili Facebook, i koji za McDonalds misle da je neki zli bijeli predsjednik...

Pogledajte kakva se sve plemena kriju na našoj Planeti!

Kayapo

kayapo

Ovo pleme živi u Brazilu uz rijeku Xingu i to u čak 44 različita sela koja su međusobno povezana gotovo nevidljivim šumskim putevima. Njihovo je mjesto boravka nažalost ugroženo, a razlog tome je izgradnja brane Belo Montre, koja će svojom izgradnjom potopiti njihove kuće i od cijelog područja napraviti veliko jezero. Trenutno ih u plemenu ima oko 8.000.

Kalash

d096691b59e9bd1934f1b75f6e16fcbd

Žive u Pakistanskim planinama, tik do područja kojim upravljaju afganistanski Talibani. Ovo je jedno od najneobičnijih plemena na svijetu jer su svi članovi bijelci. Oni za sebe govore kako su potomci vojske Aleksandra Velikog, poznatog grčkog vladara, a njihove priče potvrđuju i nedavna istraživanja.

Cahuilla

calilula

Iako se Kalifornija često poistovjećuje s luksuzom i glamurom Hollywooda, ovo područje je dom ne jednom, već čak devet prirodnih rezervata u kojem još dan danas žive Cahuilla indijanci, za koje se vjeruje kako su na ovom području već više od 3.000 godina.

Spinifex

5852541981-86b8617d6c

Članovi ovog aboridžinskog plemena već više od 15.000 godina nastanjuju veliku pustinju Viktorija u Australiji, mjesto koje poznato kao jedno od najtoplijih mjesta naše Planete. Većina stanovnika plemena je na žalost preseljena s prvobitnog područja radi testiranja nuklearnog oružja na mjestu njihovih ognjišta.

Batak

batak

Žive na Filipinima, na otoku Palawan. Ovo je jedno od genetski najzanimljivijih plemena na svijetu. Vjeruje se kako su potomci Australoida koji su najdalji rođaci Homo africanusa. Iako smo svi mi potomci Afričkog čovjeka, za njih se smatra kako su najstariji jer su njihovi daljnji preci napustili Afriku prije više od 70.000 godina.

Andamanese

andamanese

Poznato i pod nazivom Negritos, ovo pleme simboliziraju muškarci koji su svi više-manje niži od 150 cm. Nastanjuju područje otočja Andamani kod obale Bengala. Zanimljivo je da nisu znali za vatru sve do 19 stoljeća.

Piraha

02-piraha-popup

Iako širom svijeta postoje brojna plemena, pleme Piraha je zaista najposebnije od svih jer su tokom godina razvili svoj jedinstveni jezik i kulturu života kakvu nije moguće vidjeti nigdje na svijetu. Također, od ovog plemena niko nikada nije izašao u moderni svijet, iako su za to imali prilike.

Takuu

takuu

Ovo polinezijsko pleme zabranilo je posjete svim misionarima u proteklih 40 godina. Žive u tradicionalnim drvenim barakama, a za razliku od ostalih plemena, koja većinu vremena provode radeći, oni od 20-30 sati sedmično posvete pjevanju i plesanju. Njihov repertoar se sastoji od čak 1.000 pjesama koje znaju napamet.

Dukha

tukha

Ovo je jedno od posljednjih mongolskih plemena nomadskih jahača jelena koji sežu u historiju sve do Tang dinastije. Ostalo ih je tek tristotinjak, i oni su posebno interesantni turistima...

El Molo

el-molo

Najmanje pleme u Keniji ugroženo je sa svih strana. Život im otežavaju ostala plemena koja ih tjeraju sa svih područja, kao i brojne bolesti koje su posljedica siromaštva, piše Punkufer.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.