PRIRODA KOJA OČARAVA

Jedinstvene skrivene plaže kakve možete pronaći samo na Pagu

Otok kamene čarolije nudi gotovo nestvarne vizure koje se nerijetko uspoređuju s mjesečevom površinom

Pag. AGENCIJE

A. F.

22.7.2022

Otok Pag je možda siromašan zelenilom, ali mu zato ne nedostaje zanimljivih običaja i tradicija, mjesta na kojima se uživa u otočnoj hrani kao ni lijepih krajolika i plaža.


Otok kamene čarolije nudi gotovo nestvarne vizure koje se nerijetko uspoređuju s mjesečevom površinom. Nešto dalje od novaljskog šušura i partijanerskog Zrća smjestila se mirna Metajna, malo mjesto gdje možete naći slikovite otočne plaže - Rućicu i Beriknicu, koje povezuje uzbudljiva trail staza „Life on Mars“.

Do Metajne možete stići i redovnom putničkom linijom iz Novalje koja vozi nekoliko puta dnevno, a dolazite li automobilom, na raspolaganju vam je i prostrani parking nedaleko od plaže Ručica. Osim suncobrana, koji je obavezan jer prirodnog hlada nema, ponesite i dobre tenisice kako biste mogli bezbrižno hodati po kamenju.


Desetak koraka od centra Metajne je i izvor pitke vode na kojem se možete opskrbiti za plažu. Metajna je poznata po izvorima pitke vode, što sugerira i naziv plaže Beriknice od lokalne riječi “ričica” zbog potočića i izvora u blizini koji uostalom i objašnjavaju otkuda mokro tlo na nekim dijelovima staze.


Iz Metajne je potrebno dvadesetak minuta laganog hoda do pješčano-šljunčane Ručice, a odlučite li krenuti nešto dalje, do Berikinice i penjališta Stogaj, impozantnog kamenog tornja koji penjače poziva da dođu do vrha, trebat će vam još desetak minuta.


Krenite trail stazom kamenim stepenicama na kraju Ručice pa slijedite markacije i nema šanse da se izgubite. Označeni krugovi na golom kamenu se izvrsno vide, ali hodajte pažljivo jer je teško maknuti pogled s kamenih remek-djela prirode što stvaraju zanimljive oblike. Osim po Stogaju, Beriknicu ćete prepoznati po golemim stijenama što se uzdižu iz vode, a spuštajte se pažljivo, korak po korak, da vas kamenje koje se zna otkotrljati ne bi prevarilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.