SLOVENIJA

Čarolija u zagrljaju Julijskih Alpi: Prije skijanja prošetajte obalom Bledskog jezera i doživite idilu

Osim uživanja na samom jezeru, Bled u okolici posjetiteljima nudi još mnogo sadržaja

Bled. INSTAGRAM

A. F.

12.12.2022

Samo četrdesetak minuta vožnje od Ljubljane smjestilo se jedno od najljepših slovenskih jezera - Bledsko. Prekrasne smaragdnozelene boje, s otočićem. Lijepo je u sva godišnja doba, ali zimi, kad snijegprekrije njegovu obalu i zabijeli šume i planinske vrhove koji ga okružuju, pruža nestvarno čaroban prizor.

Legenda kaže da je nastalo kad su ledenjaci u Julijskim Alpama plakali zbog nestalih veličanstvenih planinskih vrhunaca pa su se njihove suze slijevale u dolinu i stvorile Bledsko jezero.



Jezero je dugo 2120 metara, široko 1380, a najveća mu je dubina 30 metara. Oko njega, uz lijepo uređenu šetnicu dugu oko šest kilometara, poredani su kafići, restorani, hoteli i kupališta, a uz plažu ljeti radi i kamp. Jezero se može cijelo obići za dva sata laganog hoda ili na unajmljenom biciklu, dok za one kojima se ne da hodati postoji i opcija obilaska u fijakeru.

Turističke drvene brodice, zvane pletna, prevoze posjetitelje do otočića tijekom čitave godine (cijena je 12 eura za odrasle i šest eura za djecu), osim u slučaju nevremena.

Dolazite li automobilom u Bled, na raspolaganju je nekoliko parkirališta, no većinom treba unaprijed platiti sat ili dva i onda na vrijeme otići. Iznimka je parkiralište uz cestu prema Bledskom dvorcu, koji se smjestio na litici iznad jezera, gdje ćete platiti parking kada odlazite, ovisno o tome koliko ste vremena na njemu ostavili vozilo, što je praktičnije jer tijekom šetnje ne morate stalno pogledavati na sat.


Osim uživanja na samom jezeru, Bled u okolini posjetiteljima nudi još mnogo sadržaja. Zanima li vas divlja priroda, samo nekoliko kilometara dalje nalazi se kanjon Vintgar koji je rječica Radovna urezala u stijene visoke i do sto metara. Kroz kanjon koji završava slapom prigodnog imena Šum vodi slikovita drvena staza s mostićima i odmorištima na kojima se može uživati u pogledu. Cijeli kanjon može se prehodati za otprilike sat vremena. U blizini Bleda su i dva skijališta - Vogel i Krvavec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.