ŠKOTSKA

Ovaj grad bajkovite arhitekture nosi titulu najsmrdljivijeg u Evropi

Ima dugu historiju borbe s neugodnim mirisima

Edinburg: Nezahvalna titula - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
E. Ag.

20.2.2023

Na listi najsmrdljivijih gradova u Evropi koju je svojevremeno sastavio portal „Euronews“ našao se Edinburg, koji ima dugu historiju borbe s neugodnim mirisima. Godine 2003. bio je na vrhu ljestvice najsmrdljivijih gradova na svijetu, kako ga je pozicionirao turistički magazin, piše „Edinburgh live“.

Atina na sjeveru

Stanovnici glavnog grada Škotske morali su da trpe svakojake arome tokom prošlosti. Nakon smrada koji se širio zbog bacanja fekalija kroz prozor i odlaganja mrtvih tijela, nastupio je smog koji je prekrio grad, piše „Pun kufer“.

Problem ove generacije su kanalizacija u blizini elektrane „Scottish Water“ i snažni mirisi koji dopiru iz pivara i destilerija.

Neke od njih pronalaze i kreativne načine da ne ostavljaju svoj „mirisni“ trag.

Historijska destilerija „North British“ u Edinburgu se složila kako bi rješenje protiv mirisa prženog slada, koji gradu pruža poseban šmek, moglo biti u 30-metarskom tornju koji bi smanjio utjecaj destilerije na okolinu.

Edinburg je nekad bio poznat kao Atina na sjeveru, ali u 17. stoljeću cijeli je grad bio ograđen velikim zidom kako bi se odbranio od uljeza. No to je imalo i svoju cijenu.

Ono što je danas poznato kao Princes Street Gardens, nekada je bilo mjesto na kojem su se rješavali mrtvih tijela i otpada koji je odlazio u ogromno smrdljivo jezero Nor’ Loch.

U zatvorenom gradu koji je uskoro postao premalen za sve stanovnike problema nije nedostajalo.

Odbrambeni zidovi otežali su cirkulaciju zraka, pa se grad davio u oblacima gustog dima koji je dopirao iz dimnjaka. Zbog smrdljivog smoga koji je ispunjavao grad Edinburg je dobio nadimak „Auld Reekie“ (Old Smokey).

„Smrdljiva bomba“

Kako bi se napravilo mjesta, Edinburg se počeo graditi uvis, prisiljavajući stanovnike da žive u srednjovjekovnim neboderima u vijreme kada nije bilo odgovarajućih vodovodnih sistema, pa se ostalim problemima pridružio i onaj „toaletni“.

Svake večeri u 22 sata stanovnici Edinburga vikali bi s prozora „Gardy Loo“ kako bi upozorili ljude da slijedi „smrdljiva bomba“.

Zatim su ispraznili sadržaj svojih kanti za otpad na ulice, koji bi otjecao u Nor’ Loch, koji je, vjerovali ili ne, služio i kao izvor vode.

Najsmrdljivija biljka

Edinburg je i dom najsmrdljivije biljke na svetu, Amorphophallus titanum.

Cvijet leš procvjetao je u Kraljevskom botaničkom vrtu u Edinburgu tri puta. Kada je prvi put izrasla 2005. godine, 19.000 ljudi pohrlilo je da posjeti rijetku biljku kako bi osjetilo njenu oštru aromu.

Cvijet leš. Printscreen

Srećom, danas je situacija u glavnom škotskom gradu mnogo bolja nego što je to bila u prošlosti, a turisti ga ne zaobilaze.

Ljubitelji viskija, historijske arhitekture, ne razmišljaju previše o smrdljivoj prošlosti – a uz toliko divota, zašto i bi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.