ANDALUZIJA

Kraljev putić: Jedna od najopasnijih staza na svijetu

Samo tokom 1999. i 2000. godine ovdje je živote izgubilo petero ljudi

Kraljev putić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. Ag.

22.6.2023

Nedaleko od Malage, u magičnoj španskoj pokrajini Andaluziji, nalazi se staza koju nazivaju najopasnijom na svijetu. Kraljev putić (Caminito del Ray) nalazi se u klisuri Desfiladero de los Gaitanes. Uprkos tome što svakako nije za one koji se boje visine, zbog prelijepe prirode koja je okružuje postala je gotovo nezaobilazna andaluzijska turistička atrakcija.

Staza je prvobitno povezivala dvije brane

Pješačka staza nalazi se gotovo 100 metara iznad zemlje, a široka je jedan metar. Okružena je stijenama s jedne strane, dok se s druge pruža pogled na okolni pejzaž. Izvorno je bila mali servisni put koji je povezao branu El Gaitaneho s hidroelektranom El Čoro, a ubrzo je postala dio svakodnevice lokalnog stanovništva - koristila su je djeca, žene i muškarci tako što su je prelazili pješice i na konjima ili biciklu.

Obnovljena je 2015. godine

Tokom izgradnje ove uske i vijugave staze koju okružuju strme litice i nazubljene stijene poginulo je nekoliko ljudi. Ali reputaciju najopasnije pješačke staze Kraljev putić je stekao kasnije, dok je nekoliko ljudi poginulo pokušavajući da je pređe. Poznato je da je 1999. i 2000. pet osoba izgubilo život, zbog čega je 2015. godine staza renovirana. Sada svi mogu sigurno da uživaju u ovom spektakularnom i historijskom šetalištu, osim ukoliko se ne boje visine.

Pješački mostovi 100 metara iznad zemlje

Stazu Kraljevski putić otvorio je 1921. kralj Alfonso XIII, nakon izgradnje brane El Čoro. Njemu u čast nosi ime kraljev, dok „caminito“ potječe od riječi „camino“, što znači put. Ali, iako zvuči drugačije, put nije ni mali, ni bezazlen. Ukupna dužina staze iznosi 7,7 kilometara, od čega pristupne staze idu u dužinu od 4,8 km, a 2,9 kilometara čine pješački mostovi - koji su ujedno i njen najpoznatiji dio.

Svi posjetioci moraju da nose zaštitnu kacigu i cipele, a ulaz djeci mlađoj od osam godina nije ni dozvoljen.

Zaštićeni park prirode

Obilazak zastrašujućeg šetališta znatno olakšava pogled na prekrasnu prirodu koja ga okružuje. Desfiladero de los Gaitanes proglašen je parkom prirode, a na površini manjoj od 20 kilometara kvadratnih nalazi se još niz atrakcija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.