FRANCUSKA RIVIJERA

Dvorac oligarha Borisa Berezovskog na prodaju za 120 miliona eura

Ogromno imanje je ostalo neiskorišteno nakon smrti Berezovskog zbog dugogodišnjeg pravnog spora

Chateau de la Garoupe se proteže na površini od 24 hektara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Z. K.

16.7.2023

Francuska rivijera je poznata po svojim historijskim znamenitostima. Jedna od njih, Chateau de la Garoupe u prelijepom ljetovalištu Antib, koji je nekada bio u vlasništvu pokojnog ruskog oligarha Borisa Berezovskog, upravo je stigao na tržište nekretnina nakon mnogo godina, a očekivana prodajna cijena je 120 miliona eura.

Pristup moru

Chateau de la Garoupe se proteže na površini od 24 hektara i nudi direktan pristup Sredozemnom moru. Ogromno imanje je ostalo neiskorišteno nakon smrti Berezovskog zbog dugogodišnjeg pravnog spora. Veličanstvena glavna rezidencija koja se prostire na 1.300 kvadratnih metara je puna luksuza.

Dnevna soba, muzička soba i sala za bilijar zauzimaju cijelu sjevernu stranu rezidencije, dok ostali prostori obuhvataju glavnu spavaću sobu sa garderoberom i ogromnu terasu sa pogledom na more, pet soba i zimsku baštu. Kada je riječ o eksterijeru dominantna karakteristika je pogled na Sredozemno more na jugu i Antibski zaliv na sjeveru.

Engleski baron

Pristup moru je direktan, dok bazen i đakuzi imanja nude još više mogućnosti za rashlađivanje i opuštanje. Alternativno, novodograđeni teniski teren je pogodan za one koji žele da ostanu u formi čak i na odmoru. Izgrađen 1907. godine, Chateau de la Garoupe je prvobitno konstruisan za engleskog barona i poslanika Čarlsa Meklarena (Charles McLaren). Ostao je u vlasništvu njegove porodice sve dok ga ruski oligarh Boris Berezovski nije kupio 90-ih.

Berezovski, koji je preminuo 2013., bio je jedan od najpoznatijih ruskih oligarha. On je bio i među onima koji su zalagali za kupovinu nekretnina na Rivijeri od strane Rusa, a bio je i jedan od najjačih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bivšu kuću Berezovskog zaplijenila je francuska vlada 2015. godine u okviru tužbe za pranje novca i na tržištu je nakon ogorčene borbe sa povjeriocima oligarha, uključujući Romana Abramoviča i rusku aviokompaniju „Aeroflot“.

Sada AGRASC, francuska agencija za konfiskaciju, vrši prodaju, a cijena vile mogla bi dostići 120 miliona eura.

Studirao je elektroniku i računarstvo

Ruski oligarh Boris Abramovič Berezovski (preminuo 2013. u 67. godini), bio je sin medicinske sestre i građevinara. Studirao je elektroniku i računarstvo, a na kraju je postao matematičar i član Ruske akademije nauka.

Njegovo bogatstvo se promijenilo 1990-ih kada je zemlja sprovela privatizaciju državne imovine, u kom trenutku je preuzeo kontrolu nad glavnim televizijskim kanalom u zemlji, Prvim kanalom. Do 1997. godine Forbes je procijenio bogatstvo Berezovskog na 3 milijarde dolara, stavljajući ga na prvo mjesto među najbogatijim ljudima u Rusiji.

Tajkun je imao bogat portfolio nekretnina sa nekoliko luksuznih stanova i kuća u Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD. Pored Chateau de La Garoupe, biznismen je posjedovao imanje od 20 miliona dolara u Sariju, Clocher de la Garoupe također u Antibu i stan u Njujorku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.