PAPRENE CIJENE

Konobar ganjao Italijana po ulici zbog premale napojnice: ''500 eura nije dovoljno''

Konobar je prekorio ''vrlo bogatu'' mušteriju i rekao mu da se vrati unutra i plati još 500 eura kako bi dosegao ''minimalni'' iznos napojnice

Sen Trope. Instagram

M. Z.

17.8.2023

Jedan Italijan dubljeg džepa ostao je ogorčen nakon što ga je navodno progonio i prekorio bijesni konobar u Sen Tropeu jer je ostavio samo 500 eura napojnice. Osoblje ga je progonilo do parkinga restorana u glamuroznom ljetovalištu Francuske rivijere i reklo mu da to ''nije dovoljno''.

Minimalno hiljadu eura

Konobar je prekorio ''vrlo bogatu'' mušteriju i rekao mu da se vrati unutra i plati još 500 eura kako bi dosegao ''minimalni'' iznos napojnice od 1.000 eura, prenosi Daily Mail.

Francuski prijatelj užasnutog Italijana rekao je: ''Mislio je da je bio velikodušan ostavivši 500 eura, umjesto toga je ukoren. Konobar mu je rekao da to nije dovoljno i da se ipak može malo potruditi da dođe do 1.000 eura jer je to dosljednije u približavanju 20 posto ukupnog iznosa njegovog računa.''

Italijan je bio toliko uvrijeđen da je navodno rekao svom prijatelju da više nikada ne želi kročiti u Sen Trope.

Incident označava rastuću frustraciju za turiste koji putuju u Sen Trope, popularno odredište za odmor za bogataše. Turisti su ispričali kako neki restorani u obalnom gradu zahtijevaju minimalnu potrošnju od 1.500 eura, dok se u drugim dijelovima Francuske rivijere očekuje da će kupci potrošiti najmanje 10.000 eura.

-Tokom nedavne večeri restoran koji dobro poznajemo zahtijevao je minimalnu potrošnju od 1.500 eura po osobi - rekao je gost koji je dodao da se vjerovatno neće vratiti u Sen Trope.

Obraćanje gradonačelnice

Također je objavljeno da je porodici u restoranu južno od Sen Tropea osoblje reklo da minimalna potrošnja za tamošnjim stolom iznosi 100.000 eura. Osoblje restorana čak i provjerava mušterije i, ako otkriju da nisu dali dobru napojnicu tokom prethodne posjete, ne bi im dopustili da ponovo rezerviraju sto.

Gradonačelnica Sen Tropea Silvija Siri (Sylvie) rekla je da je sazvala vlasnike lokalnih restorana na sastanak na kraju ljetne sezone kako bi poboljšali svoje prakse i ''dočekali mušterije na dostojanstveniji način''. Govoreći o tome kako restorani rezerviraju stolove samo za klijente koji pristanu na minimalnu potrošnju, gospođa Siri je rekla: ''To je praksa slična iznudi, oblik reketiranja.''

To je najnoviji primjer vrtoglavo visokih troškova uživanja u barovima i restoranima na nekim od najekskluzivnijih evropskih ljetovališta. Nedavno je šokiranim gostima naređeno da restoranu plate 20 eura za rezanje rođendanske torte. Porodica je donijela tortu sa sobom za proslavu u Palermu na Siciliji. No, posjetioci su bili zapanjeni kada su otkrili da im je naplaćeno 20 eura za rezanje.

Prošle sedmice gosti u drugom restoranu u Italiji bili su šokirani nakon što su im konobari naplatili 2 eura za prazan tanjir kako bi njihova kćerka mogla probati tjesteninu. Italijani su se požalili restoranu zbog neobične naplate, a osudio ju je čak i regionalni guverner.

Nezadovoljni turisti

Nekoliko nezadovoljnih turista oglasilo se na internetu i izrazilo svoj šok zbog pretjeranih računa u barovima i restoranima na brojnim evropskim destinacijama za odmor. Tako je paru koji je tražio dodatnu kašičicu kako bi mogli podijeliti desert naplaćeno je 1,50 eura, a bar na jezeru Komo naplaćuje dodatnih 2 eura ako neko prepolovi i podijeli svoj sendvič, piše Večernji.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.