MAGAZIN TIME OUT

Sarajevo je druga najjeftinija destinacija za digitalne nomade, evo ko je na prvom mjestu

Jednokrevetni stan u centru grada u prosjeku košta suludo pristupačnih 275 eura mjesečno, navodi magazin

Skoplje je najjeftinija destinacija. Instagram

M. Z.

10.10.2023

Pandemija je imala dugotrajan utjecaj na način na koji radimo i putujemo, što je najočitije po tome koliko poslova se danas obavlja online iz udobnosti vlastitog doma, a mogućnost da to radimo iz inozemstva postala je mnogima stil života. 

Lista zemalja

Život digitalnih nomada uveliko ovisi o sektoru u kojem rade, zaradi i fleksibilnosti uloge te o tome mogu li u okviru svojih pozicija putovati.

Lista zemalja koje nude digitalne nomadske vize samo raste, ali svaka od njih ima različite zahtjeve. Analizirajući različite uvjete, kreditna kompanija ''Norton Finance'' je provela istraživanje o najjeftinijim evropskim prijestonicama za život digitalnih nomada.

Stručnjaci za putovanja u kompaniji procijenili su zemlje Evrope i rangirali ih na osnovu prosječne cijene najma, režija, prijevoza, hrane, teretane i interneta, kao i cijene povratnih letova iz Velike Britanije.

Na prvom mjestu našlo se Skoplje u Sjevernoj Makedoniji, a opisuju ga kao turističku destinaciju dobre vrijednosti, koja je popularna po svojim arheološkim nalazištima i uličnoj hrani. Vrijednost javnog prijevoza je jedan od razloga zašto Skoplje ima tako dobre rezultate, jer je mjesečna karta za javni prijevoz osam puta jeftinija od one u Londonu.

Kišinjev treći

Na drugom mjestu je Sarajevo, koje opisuju kao "šarmantni glavni grad Bosne i Hercegovine". "Jednokrevetni stan u centru grada u prosjeku košta suludo pristupačnih 275 eura mjesečno", navodi magazin ''Time Out''.

Kišinjev u Moldaviji je treći na listi, a u 10 najboljih našli su se i Sofija (Bugarska). Bukurešt (Rumunjska), Beograd (Srbija), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska), Vilnius (Litva) i Riga (Latvija), piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.