NAJVIŠI U EVROPI

Samo za najhrabrije: Beč je dobio spektakularan tobogan na visini od 165 metara

Najviši tobogan u Evropi od ove jeseni krasi bečki Dunavski toranj, najvišu građevinu u Austriji i poznati simbol grada

M. Z.

18.10.2023

Od oktobra ove godine austrijska je prijestonica bogatija za još jednu atrakciju. Na poznatom Dunavskom tornju postavljen je tobogan na visini od 165 metara, što ga čini najvišim toboganom u Evropi. 

Za ljubitelje adrenalina

Ljubitelji adrenalina moći će se spustiti sa središnjeg dijela na sjevernoj strani tornja do vanjske terase na visini od 150 metara kroz transparentan tobogan s kojeg se pruža izvanredan pogled na grad. 

Ova umjetnička instalacija u obliku osvijetljenog tobogana na otvorenom rad je renomiranog njemačkog umjetnika Carstena Höllera, a odličan je spoj umjetnosti i adrenalina. Atrakcija će dodatno oplemeniti izgled Dunavskog tornja, najviše građevine u Beču i popularnog simbola grada koji postoji već gotovo 60 godina.

Dunavski je toranj sagrađen 1964. godine, a nastao je u okviru Bečke međunarodne vrtne izložbe. Nalazi se u blizini obale Dunava u 22. gradskom okrugu Donaustadt. Njegova ukupna visina iznosi 252 metra i najviša je građevina u Austriji. 

Središnji dio tornja nalazi se na visini od 165 metara, a vanjske terase na visini od 155 odnosno 150 metara. Od njegovog otvorenja posjetilo ga je oko 23 miliona ljudi, a u proteklih nekoliko godina godišnje broji oko 420.000 posjetilaca. Od 2001. objekt je pod spomeničkom zaštitom.

Najmanje tri godine

Zbog radova Dunavski je toranj privremeno bio zatvoren za posjetioce, no od sredine novembra svi koji žele moći će iskušati novu atrakciju. Prema sadašnjim planovima, atrakcija će krasiti toranj najmanje tri godine, piše after5.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.