UPISAN U GINISA

Oborio rekord za najviše čaša izbalansiranih na glavi

Postigao je ukupno 319, srušivši prethodni rekord od 270

Stara kiparska vještina. YouTube

M. Z.

27.10.2023

Aristotelis Valaoritis s Kipra oborio je Ginisov rekord za najviše čaša izbalansiranih na glavi! Aristotelis danju radi kao savjetnik za sigurnost, a noću radi kao balanser sa čašama na glavi dok pleše.

Zabavlja ljude

Aristotelis se profesionalno bavi “balansiranjem čaša” od 1995. godine, zabavljajući hiljade ljudi svake godine u restoranima i na događajima.

Pošto je savladao ovu tradicionalno kiparsku vještinu u protekle tri decenije, Aristotelis je nedavno pokazao svoje umijeće tako što je oborio rekord za najviše čaša za vino izbalansiranih na glavi.

Postigao je ukupno 319, srušivši prethodni rekord od 270, koji je prošle godine postavio Kipranin Ntinos Kkanti. Devet tacni s čašama za vino, ukupne težine više od 30 kilograma, stavljene su jedna po jedna na Aristotelisovu glavu, a on je plesao i zabavljao prisutne.

Nakon što je posljednji poslužavnik s čašama stavljen na vrh, ne samo da ih je držao u ravnoteži više od dvostrukog potrebnog minimalnog vremena (od 10 sekundi), već́ se također kretao i nježno plesao pritom.

Pravila ovog rekorda ne zahtijevaju od izazivača da se kreće – ili čak da stoji – sa balansiranim naočalama, ali kao prirodno rođeni zabavljač, Aristotelis je to ipak učinio, piše Ginisova knjiga rekorda.

“Uživam u tome”, rekao je. „Vidim lica gledalaca puna napetosti i agonije kao da gledaju film.”

Aristotelis se pripremio za ovaj rekordni pokušaj trenirajući svoj vrat da bude “ekstra jak”. Jedna od njegovih vježbi uključivala je kačenje bureta pijeska od 50 kg na drvo i balansiranje na glavi pet minuta dnevno.

Bakine čaše

Kada je Aristotelis prvi put počeo da uči kako da balansira čaše na glavi, koristio je stare bakine čaše za vodu, a nakon što je sve razbio, kupio je svoje da nastavi da vježba.

Iako je sada stručnjak, nije neuobičajeno da se tokom njegovog čina dešavaju nezgode. “Mnogo puta sam ispustio čaše. Deset posto je moja greška, deset posto greška mog asistenta, a 80 posto su gledaoci koje pozivamo da mi stave čašu na glavu”, kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.