JOŠ SE NE ZNA ČIJE JE

Iz Karipskog mora bit će izvučena olupina s blagom vrijednim do 18 milijardi eura

Španska galija ''San Jose'' potonula je u Karipskom moru prije više od 300 godina, a prenosila je 200 tona blaga

Pronađeno blago na dnu Karispkog mora. Instagram

M. Z.

7.11.2023

Španska galija ''San Jose'' potonula je u Karipskom moru prije više od 300 godina, a prenosila je 200 tona blaga.

Jedna od najvećih galija španske mornarice potonula je kod obale Kolumbije, a sada bi trebala biti izvučena na površinu skupa sa zlatom, srebrom i smaragdima, čija je vrijednost procijenjena između 3,6 i 18 milijardi eura.

Kome pripada blago

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro izjavio je kako želi da izvlačenje olupine bude jedan od prioriteta njegove administracije prije okončanja njegovog mandata 2026. godine, piše Sky News.

Olupina broda na dnu mora. Instagram

Međutim, još ne postoji konsenzus oko toga kome pripada blago. Naime, Španija i Bolivija također polažu pravo na sadržaj olupine, koja je otkrivena 2015. zahvaljujući kolumbijskoj mornarici u blizini luke Kartagine.

"Sveti gral među olupinama"

Stručnjaci za pomorstvo ovu galiju smatraju "svetim gralom među olupinama" jer, osim blaga koje čuva, ima i historijski značaj te daje novi uvid u političku, društvenu i ekonomsku klimu s početka 18. stoljeća.

Britanska kraljevska mornarica potopila je špansku galiju 8. juna 1708. godine tokom rata za špansko naslijeđe, a njegova lokacija ostala je nepoznata puna tri stoljeća. Olupina koja je nekoć imala 600 članova posade bit će izvučena na površinu zahvaljujući partnerstvu države Kolumbije s privatnim sektorom, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.